Отглеждането на децата е един от най-важните и отговорни неща,

...
Отглеждането на децата е един от най-важните и отговорни неща,
Коментари Харесай

Защо да отглеждаме дете по метода Монтесори ?

Отглеждането на децата е един от най-важните и виновни неща, с които може да се заеме човек. Изборът на метод към възпитанието и образованието им е от значително значение за тяхното бъдеще и развиване. Един от новаторските и все по-популярни способи за развъждане на децата е методът на Мария Монтесори. В това изявление ще си поговорим за правилата и метода на Монтесори, какво прави метода неповторим и за какво от ден на ден родители избират него за своите деца. Ще се консултираме с психолога Полин Донахю, която е прилагала метода на Монтесори и ще разгледаме преимуществата и провокациите, свързани с него. Открийте по какъв начин този способ подтиква съзнателното учене, развива самостоятелността и самочувствието на детето, какво значи за фамилната конюнктура и по какъв начин може да промени метода на родителите към възпитанието и образованието на техните малчугани.

Полин Донахю е Психолог учащ се в Школата по Позитивна Психотерапия. Извършва психическо консултиране на хора, които имат потребност от поддръжка при житейски провокации, стрес, бърнаут, компликации във взаимоотношенията, тревожни положения, натрапчиви мисли, прочувствен дисбаланс, ниска самокритика и при предпочитание за себепознание.

Полин Донахю е била Монтесори помощник в ЧДГ Детската на деца на възраст от 3 до 6 години. Към момента практикува в Център Себеразвитие – психотерапия и личностно развиване.

Може да я последвате във Facebook, както и да си запазите час за консултация в Супердок.

Нека стартираме накратко какво съставлява методът на Монтесори?

Методът Монтесори е основан от италианката Мария Монтесори. Това е способ, който насърчава в децата любовта към природата, самостоятелността и поемането на отговорности у дома, както и ученето през прекарване и през сетивата.

Как се употребява метода Монтесори у дома?

Може да се ползват единствено концепциите, които резонират за родителите. Например, някои родители не употребяват бебешко креватче, а матрак на земята, по този начин детето се учи да лази от малко и няма заплаха да падне, тъй като има килим и е ниско. Други родители включват детето в ежедневните задания. Например, оказва помощ в слагане на масата, слагане на чиниите в миялната или даже да си мие чинията, да реже зеленчуци, да бърка съставките за кекса, да полива цветята, да храни домашните любимци. Дори единствено включването на детето в домакинските отговорности може да докара до огромен триумф. Не е нужно да се съблюдава всичко съвършено. Понякога най-малките промени водят до най-големите триумфи.

Кои са главните правила, които са водещи за триумфа на метода Монтесори?

Мисля, че всеки способ, в който детето се поддържа да е изцяло себе си и се оставя да прави нещата, на които е способно и в които е положително той е сполучлив. Децата обичат да претърпяват и стига да се учат посредством прекарвания и през сетивата им няма по какъв начин да се сбърка. Винаги ще води до триумф.

Според Монтесори децата би трябвало да се учат и развиват сами, а не да бъдат поучавани от родители и преподаватели. Но по какъв начин да подходим вярно и всичко ли би трябвало да вършат сами?

Мит е, че Монтесори децата са оставени на цялостна независимост да вършат каквото пожелаят без граници. Това не е концепцията. В обстановки когато могат да се оправят сами (като да вземем за пример да си съберат играчките), би трябвало да се оставят, само че когато очевидно имат потребност от граница, тя би трябвало да бъде сложена.

Какви качества построява този способ?

Грижа към околната среда и всички същества на планетата, любознание към света, почитание към другите хора, автономия, само че най-много умеене за централизация - качество, което в днешния забързан свят ни би трябвало повече от всеки път.

Как се справяте с контрола над устройствата у дома и какво мислите за актуалния цифровизиран свят, в който порастват децата?

Ако фамилията гледа филм дружно с детето един път седмично и споделят по време на него, задават си въпроси, дискутират, потреблението на екран може да сплоти фамилията и да разсъни любознание към тематиките от кино лентата или видеото. Но в случай че екраните се употребяват всекидневно, без контрол и изключително по време на ястие, тогава идва противоположния резултат. Детето се откъсва от света и стопира да е любопитен за същинските неща от живота, тъй като става привързан към виртуалната действителност, която претърпява всекидневно. И мъчно се впечатлява от неща, които не му носят този допамин на момента. Тогава към този момент екраните стават нездравословни и е целесъобразно да се изключат от рутината изцяло до момента в който не стане готово за тези фамилни моменти, за които споделих по-рано. Има една ФБ група и уебсайт " Офлайн кидс ", в която родителите могат да получат поддръжка от други родители, само че и експерти при предпочитание за ограничение на екранното време.

Вашият съвет:

Моят съвет е да се прекарва допустимо най-вече време в природата, тъй като тя е най-големия преподавател и няма дете, което да не помни моментите, в които е тичало на независимост, шляпало е в локви, строяло си е колибка от пръчки или е готвило кюфтета от тиня. Нека се замислим като възрастни кои са най-хубавите ни мемоари от детството и да се опитаме да дадем същото на децата ни!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР