Отдолу - медицинска маска, отгоре - платнена. Да, това увеличава

...
Отдолу - медицинска маска, отгоре - платнена. Да, това увеличава
Коментари Харесай

Две маски: мода или по-добра защита?

Отдолу - здравна маска, от горната страна - платнена. Да, това усилва отбраната, безапелационни са специалистите. Носенето на две медицински маски обаче е безсмислено. Защо?

Две защитни маски една върху друга? Дали това е някаква нова мода или пък двойната маска в действителност оказва помощ срещу разпространението на ковид? Новият президент на Съединени американски щати Джо Байдън се появи с две маски при встъпването си в служба, камерите уловиха вицепрезидентката Камала Харис, сенатора Мит Ромни и основния инфекционист Антъни Фаучи с две маски. Роди се и съответният британски израз: double masking.

Мода или по-добра отбрана?

Двойните маски сега се радват както на аплодисменти, по този начин и насмешки. Видно е, че в някои случаи тяхното носене в действителност има и фешън съставен елемент: изпод се слага бяла здравна маска, а от горната страна платнена, в звук с останалото облекло. Но множеството експерти акцентират и практическия им съставен елемент: два пласта защищават по-добре от един. Когато става дума за обиковени, платнени маски, удвояването несъмнено има смисъл. Повечето пластове тъкан, положени върху устата и носа, улавят и повече капки и частици както в едната, по този начин и в другата посока - просто структурата на тъканите прави мрежата по-гъста. Освен това в случай че едната маска инцидентно се изхлузи ненапълно, втората може да остане на място като отбрана на устата и носа. От друга страна, съществуват редица маски, които са създадени като многослойни - да вземем за пример медицинските FFP2, KN95 или N95.

Така стигаме и до един основен въпрос: дали маската, или в този случай - маските са вярно нагласени, дали покриват напълно носа и устата. Защото постоянно, изключително при медицинските маски, сред тях и кожата остават луфтове, през които свободно проникват въздушно-капкови облачета. Затова при носенето на маски преди всичко би трябвало да се внимава за тяхното вярно полагане върху лицето и за уплътняване на възможните процепи.

Тъкмо затова специалистите въпреки всичко считат за свястно да се носи една здравна и една елементарна, платнена маска – здравната изпод, тъй като нейното уплътняване по принцип е по-лошо, а платнената върху нея за задръстване на пролуките. Колкото до носенето на две медицински маски една върху друга - сега то не се счита за належащо.

Макар да не са панацея, маските потвърдено защищават

В последно време измежду експертите към този момент царува единогласие, че маските защищават. Да, те не дават 100-процентова гаранция против разпространението на вируса, само че понижават заплахата от него. Многобройните извършени проби демонстрират, че даже елементарната платнена маска, а още повече здравната, могат да имат 50-процентова резултатност. А две маски една върху друга несъмнено усилват тази резултатност.

Лекарите и вирусолозите припомнят, че удвояването на маските може в допълнение да затрудни дишането и приканват хората да имат поради този проблем и да не изпадат в крайности. Особено старателното покриване на устата и носа е належащо най-много в ситуцаии, в които има сериозна заплаха от разпространение на вируса - на публични места и в наличието на повече хора, изключително когато дистанцията посред им е дребна. Тъй че професионалните маски, двойните маски и уплътняването не трябва да ви занимават вкъщи или когато сте на разходка в гората. А другояче - просто спазвайте разпоредбите, поучават специалистите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР