Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и

...
Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и
Коментари Харесай

Идея на МРРБ: Отделна комисия в КЕВР да регулира ВиК услугите

Отделяне на функционалностите и пълномощията на Комисията по енергийно и водно контролиране, свързани с водоснабдяването и канализацията, в независима конструкция с работно име Комисия за контролиране на ВиК услугите. Това е една от концепциите, която може да залегне в плана на Закон за водоснабдяването и канализацията, върху който Министерство на регионалното развитие работи, оповестиха от министерството, представени от БГНЕС.
Целта е да се увеличи успеваемостта при контрола върху даването на услугите и постигането на дълготрайните индикатори за качество при опазване на обществената търпимост на цените.
До 19 май Министерство на регионалното развитие събира оферти и мнения в границите на социална консултация по правенето на законопроекта.
Проект на неговата конструкция и консултационен документ са оповестени в секция „ Проекти на нормативни актове “ на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и в Портала за публични съвещания.
В момента нормативната уредба за бранш ВиК е уредена главно със Закона за водите, Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове. Отрасълът действа в изискванията на комплицирана и фрагментирана нормативна уредба и е належащо тя да бъде изменена, с цел да обезпечи опция за развиване на ВиК инфраструктурата и резистентност при даването на ВиК услугите в изменящата се икономическа и демографска обстановка. Затова се предлага изработването и въвеждането на специфичен Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта му е да се обезпечат положителни условия за развиване на водоснабдителната и канализационната инфраструктура и даване на услуги с нужното качество и при обществено търпими цени за потребителите.
Предвижда се законопроектът да преглежда въпросите, свързани с политиката за развиване на бранша, собствеността на ВиК системите и оборудванията, дейностите и отговорностите на притежателите на обществена ВиК инфраструктура и на ВиК операторите при ръководството и развиването ѝ. С нормативния акт ще бъдат уредени въпроси като основаването на условия за обмисляне на развиването на ВиК системите, условията при проектирането и построяването им, както и вещните права. В него ще бъдат включени и текстове, свързани с функционалностите на асоциациите по ВиК и възстановяване на ръководството и успеваемостта на ВиК операторите.
Очаква се участниците в публичната консултация да създадат оферти по въпроси, свързани с метода на ръководство на активите обществена благосъстоятелност и за механизми за финансиране на нужните вложения за реализиране на сходство на бранша с националните и европейските условия. Очакват се също оферти за основаването на механизми за поощряване на добросъвестно потребителско държание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР