Отделете само 10 минути на ден за тренировка и ще

...
Отделете само 10 минути на ден за тренировка и ще
Коментари Харесай

5 упражнения за здрав мозък и добра памет

Отделете единствено 10 минути дневно за подготовка и ще почувствате позитивен резултат върху паметта и здравето на мозъка си.

Експертите от дълго време знаят за изгодите от упражненията за физическото здраве, само че проучванията не престават да демонстрират, че упражненията могат да повлияят и на мозъка ви. Има извършения за здравето на мозъка, които ще подобрят всичко - от паметта до организационните умения.

Проучването, оповестено в Journal of Epidemiology & Community Health, наблюдава данни от близо 4500 поданици на Обединеното кралство, които са носили монитори за интензивност, закачени на бедрата си 24 часа дневно, в продължение на цяла седмица. Изследователите са анализирали по какъв начин тяхното равнище на интензивност се отразява на тяхната краткосрочна памет, умения за решение на проблеми и дарба за обработка на информация. За това пише Prevention.

Установено е, че осъществяването на умерени до интензивни извършения и действия – даже тези, които са отнемали по-малко от 10 минути – са свързани с доста по-високи когнитивни резултати от хората, които прекарват по-голямата част от времето си седнали или извършвайки леки действия. Енергичните извършения нормално включват тичане, плуване, колоездене; умерено - бързо вървене и всичко, което кара сърцето ви да изпомпва дейно кръвта.



Снимка: martin-dm/Getty Images

По-конкретно, откривателите са открили, че хората, които извършват тези извършения, имат по-добра работна памет, само че най-големият резултат е върху изпълнителните процеси като обмисляне и организация.

От друга страна, при хората, които спят повече, седят или се движат по-малко, когнитивните качества понижават с 1-2%.

Констатациите „ може просто да са, че хората, които спортуват повече, са склонни да имат приблизително по-високи когнитивни качества “, споделя водещият създател на проучването Джон Мичъл, докторант в Института по спорт, извършения и здраве към Лондонския академични лицей. Но, прибавя той, резултатите може също по този начин " да значат, че даже минимални промени в всекидневието ни могат да имат позитивен резултат върху нашите мозъци ".

Това не е първото изследване, което открива връзка сред упражненията и усъвършенстваната когнитивна функционалност. Всъщност Центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията (CDC) категорично показват, че физическата интензивност може да помогне за възстановяване на вашето когнитивно здраве, памет и прочувствен баланс.

Редовните извършения също могат да понижат риска от когнитивен спад и деменция. Научен разбор, оповестен в списание Preventive Medicine през 2020 година, откри, че когнитивният спад е съвсем два пъти по-висок при неактивните възрастни спрямо по-активните им сътрудници.

Това значи, че упражненията с по-висока активност могат да подтикват притока на кръв към мозъка и да усилят способността ви да мислите ясно.



Снимка: Pixabay

Упражненията също по този начин задействат скелетните мускули, за които се счита, че освобождават хормони, които взаимодействат с мозъка, с цел да повлияят на здравето и функционалността на невроните. Невроните са тези, които работят като осведомителни пратеници, споделя Малин. „ Това от своя страна може да насърчи растежа и регенерацията на мозъчните кафези, които подкрепят паметта и познанието “, споделя той.

Понастоящем CDC препоръчва повечето възрастни да получават най-малко 150 минути седмично извършения с умерена активност.

Най-добрите извършения за вашата памет:
Започнете да танцувате;Правете клякания или марширувайте на място, до момента в който гледате телевизия;Практикувайте ходене на място;Използвайте стълбите вместо асансьора;Разходете кучето си, в случай че имате такова (проучване откри, че притежателите на кучета се разхождат приблизително с 22 минути повече всеки ден, в сравнение с хората без кучета).
Можете също да практикувате джогинг, плуване и да карате велосипед.



Снимка: Pixabay / Текстът в тази публикация е чисто осведомителен и не съдържа медицински препоръки.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР