Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ Христо Ботев“

...
Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ Христо Ботев“
Коментари Харесай

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“-Враца навърши 50 години /снимки/

Отделението по анестезиология и интензивно лекуване към МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца навърши 50 години от основаването му. То е разкрито като независимо звено към най-голямата болница в Северозападна България на 1 януари 1974 година Първите крачки към по-модерна анестезиология във Враца се вършат при започване на 60-те години на предишния век със закупуването на анестезиологичен уред в окръжната тогава болница. Първият публично назначен анестезиолог във врачанската болница е доктор Цветана Георгиева. Това се случва през далечната 1964 година ОАИЛ е приемник на бранша по анестезиология и реанимация към хирургично поделение. Първи завеждащ поделение става доктор Георгиева. ОАИЛ влиза в новата база, на етажа на който е сега, през 1978 година През годините отпред на отделението, след доктор Георгиева, са били доктор Георги Тотев, доктор Илия Илиев и доктор Бланш Ангелова. От 2013 г досега шеф на ОАИЛ е доктор Ростислав Стефанов. Четири старши сестри са заемали този пост през петдесетте години битие на ОАИЛ – старша сестра Параскева Василева, старша сестра Юлита Вачева, старша сестра Валя Каменова и актуалната старша сестра Цветелина Дамянова.
В момента ОАИЛ разполага с нужния брой лекари със компетентност „ Анестезиология и интензивно лекуване “, както и с трима специализанти. Специалистите по здравни грижи са систематизиране две посоки – 10 анестезиологични и 10 реанимационни сестри. В отделението работят и шестима санитари. ОАИЛ е база за следдипломна подготовка на лекарите, специализиращи " Анестезиология и интензивно лекуване ", както и на студентите от врачанския филиал на Медицинския университет в София.
ОАИЛ-Враца е едно модерно поделение с добра база, условия на труд и инсталация, както и с задоволително квалифицирани медицински експерти за застраховане на потребностите на най-голямата болница в Северозападна България.
" Водещ за нас е правилото, че всеки пациент би трябвало да получи човещина, безрезервност и отговорност, а най-голямото задоволство идва, когато в очите на болния забележим благополучие и признателност. С това печелим доверието и градим престижа си измежду пациентите. Това е нашата 50-годишна история. 
Във връзка с отбелязването на юбилея желанието на екипа на ОАИЛ е да провежда еднодневен семинар с лектори от региона на интензивните грижи и анестезиологията, за което се търси финансиране и ще бъда признателен, в случай че локалния бизнес подкрепи концепцията със средства ", написаха от отделението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР