Отдавна трябваше да бъде факт национална енергийна стратегия, в която

...
Отдавна трябваше да бъде факт национална енергийна стратегия, в която
Коментари Харесай

Инж.Спасов: Предвиденото затваряне на базови мощности е поредният пирон в ковчега на енергетиката

„ Отдавна трябваше да бъде реалност национална енергийна тактика, в която ясно да е посочено на кои енергийни мощности ще разчита България в обозримо бъдеще. Към края на 2023 година даже не са осъществени нужните съвещания с специалисти, с цел да се случи това. Предвиденото в териториалните проекти затваряне на базови мощности единствено след 2 години е следващият гвоздей в ковчега на българската енергетика. За нас в сектора буди неразбиране по какъв начин решение, взето от Народно събрание през януари за удължение на живота на въглищните централи, 9 месеца по-късно спри на трупчета и не е приведено в деяние. “

 

Това сподели инж. Любомир Спасов изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

Топлоелектрическа централа Бобов Дол беше измежду предприятията, които се включиха в многохилядния митинг на миньори и енергетици на 19 септември под надпис „ За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България! “.

Директорът на Топлоелектрическа централа Бобов Дол показа и че Топлоелектрическа централа Бобов Дол е едно от сдруженията, които е внесло писмо, адресирано до най-важните институции в страната, в което е изразило несъгласието си с част от ограниченията, посочени в Териториалния проект за обективен преход на област Кюстендил. Стана ясно, че десетки предприятия, локалната власт и разнообразни Неправителствени организации от цялата страна също са изпратили сходни възражения по част от плануваното в трите териториални проекта за обективен преход.

„ Териториалните проекти разказват буквално модели следвани в развити европейски страни, които необятно влагат в слънчеви мощности и потреблението на водород, само че никой не си е направил труда да оцени особеностите на засегнатите райони и да се съобрази с тях. Определено си проличава, че в правенето на проектите не са взели участие специалисти. Непонятно за нас е и каква е повода Топлоелектрическа централа Бобов Дол да затвори до 2026 година, Марица Изток СЛЕД 2030 година. “ съобщи инж. Спасов.

Директорът уточни, че слънчевият парк и вложенията в газоразпределителната станция и оборудванията за произвеждане на сила от природен газ в Топлоелектрическа централа Бобов Дол са с непосредствен небосвод на изцяло осъществяване и са задоволителна причина да не се затваря без причина най-голямата енергийна мощ в Югозападна България.

Инж.Любомир Спасов уточни, че по оценки на синдикатите, в случай че проектите на Правителството се осъществят без изменение, то 100 000 души ще останат без работа единствено след няколко години. 20 000 българи от тях са директно заети в засегнатите сдружения, а към 80 000 са индиректно заетите със спомагателни действия, най-много с логистика. По данни на КНСБ изключването на 100 000 души от пазара на труда значи 27% растеж на безработицата в страната, което съгласно осведомени може да се окаже пагубно за обществената система.

„ Заетите в бранша от една страна са уплашени, а от друга – ядосани, защото всички бяхме подведени на 12 януари, когато Народно събрание задължи изпълнителната власт да предоговори изискванията с Европейска комисия по ПВУ и животът на въглищната енергетика се удължи до 2038 година. 9 месеца по-късно няма придвижване по това решение на Народно събрание. Отгоре на всичко виждаме сякаш „ обновени “ териториални проекти за обективен преход, в които е посочено още веднъж, че до 2026 година би трябвало да се закрие половината въглищна енергетика. Т.е. за 9 месеца резултатът е…никакъв. “ сподели възмутено инж. Спасов.

Инж.Спасов означи, че всички българи, които ще бъдат изключени от пазара на труда, са тесни експерти, за които мъчно ще се откри претовареност по специалността. Директорът на Топлоелектрическа централа Бобов Дол уточни, че препоръчаните решения за преустройство на пазара на труда за изгубилите своята работа, биха обезпечили кратковременна претовареност и са в прекомерно пожелателен темперамент.

 

Той изясни, че в слънчевите паркове работят в пъти по-малко чиновници и служащи в съпоставяне със заетите във всеки заплашен от затваряне български Топлоелектрическа централа. По думите му в актуалните разновидности на териториалните проекти не са посочени и опциите разновидности за образования, които са неизменими в процеса по преквалификация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР