Отдавна чаканото утежняване на регулациите за производителите на леки автомобили

...
Отдавна чаканото утежняване на регулациите за производителите на леки автомобили
Коментари Харесай

С какви тежки регулации започва новата година за автомобилния сектор в Европа

Отдавна чаканото утежняване на регулациите за производителите на леки коли на Стария континент към този момент е реалност от 1 януари тази година, показва Джон Лесаж от Oilprice.com. Ето какво значат тез за представителите на промишлеността.

Целта, заложена от бюрократите в Брюксел, е всеки нов автомобил да емитира не повече от 95 грама въглероден диоксид за километър пробег. Ако возилата имат по-високи излъчвания, производителят им ще бъде облаган с санкция от 95 евро за всеки грам над регулацията, а тази сума ще бъде умножавана по броя продадени транспортни средства от всеки модел, продадени от съответната компания.

Ако тази мярка беше влезнала в действие преди две години, автомобилните компании от Стария континент към този момент щяха да дължат над 33 милиарда евро в санкции.

Промените в системата въпреки всичко дават и позитивни тласъци пред представителите на бранша. За всяка кола, чийто излъчвания са под 50 грама за километър, те ще получават двоен заем. С сходни излъчвания са електрическите автомобили и хибридите, което значи, че евентуално локалните производители ще вкарат доста такива модели във флотилиите си.

Но не всеки от тях може елементарно да създаде и стартира да продава задоволително такива. Затова някои компании ще би трябвало да продават още повече модели с мотори с вътрешно горене, с цел да могат да си заплащат санкциите. На процедура това значи, че те ще би трябвало да вкарат цените на глобите в калкулацията и те ще бъдат платени от крайните консуматори.

Промяната в регулациите ще нанесе удар и върху акционерите в автомобилните компании, защото евентуално техните разпределени дивиденти ще спаднат. Причината е, че електрическите автомобили и хибридите мъчно могат да бъдат продавани на по-високи цени от стандартните други възможности, а към този миг батериите към момента са доста скъпи, а инфраструктурата за презареждането им - релативно нищожна.

След десетилетие обаче новите регулации ще се затегнат още повече. Целите, заложени за 2030 година, са излъчванията да бъдат с 37,5% по-ниски за всеки автомобил, предлаган на европейския пазар. Компаниите упорстваха регулацията да е от 20%, което е по-разумно намаляване, само че не беше почетено. За тежкотоварните камиони задачата през 2030 година ще е да емитират с 30% по-малко газове. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР