Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 заболявания

...
Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 заболявания
Коментари Харесай

Вижте кои 30 болести са с пожизнен ТЕЛК от днес

Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 болести получават пожизнено решение от лекарските комисии, към този момент са в действие. Новите текстове в наредбата за здравната експертиза бяха оповестени в " Държавен вестник " на процедура следва да се ползват от 31 януари.

С тях се облекчават редица периоди и условия при освидетелстването на понижена продуктивност. Освен това се връща остарелият принцип на установяване на степента, при който се вземат поради всички болести - това е анулация на несполучливите опити на ГЕРБ да промени наредбата.

Както даде обещание, министерството на опазването на здравето е присъединило някои спомагателни проблеми към правото на доживотен ТЕЛК - отражение на бележките на редица пациентски организации. Пожизнен период на решението към този момент ще се дава и при някои типове сколиоза, както и при някои хронични нервни заболявания. Лека промяна има на опцията лица с психологични болести да употребяват непозната помощ. В първичния вид на плана бе планувано при степен на увреждане под 90% също да се поставя непозната помощ, като това зависи от съответните благоприятни условия за битие без надзор. Сега този % е поправен на 80 и над 80 на 100, като определянето на непозната помощ ще зависи от естеството на болестта и загубата на базисни обществени и основни умения.

Най-важните промени плануват доживотен ТЕЛК за хиляди пациенти със обществено значими болести като диабет вид 2, аутистични разстройства, а също и за множествена склероза и други За пръв път се планува освидетелстване от ТЕЛК и съответните права, произлизащи от това, след първата година от прекаран инфаркт, както и при сложена клапа или изработен байпас. При определянето на слухова загуба влиза в действие напълно нова подредба съгласно последните стандарти на СЗО.

Добрата вест за хората с увреждания е, че почналите и неприключили до 31 януари процедури по осъществяване на здравна експертиза се довършват по реда на новите правила, в случай че са пред ТЕЛК, само че в случай че са пред НЕЛК - по досегашния ред. Хората, които са освидетелствани и преосвидетелствани до влизането в действие на измененията, и те са по-благоприятни за тях, могат да изискат преосвидетелстване.

Как ще се дефинира експертизата

Когато са налице няколко увреждания, за всяко от които се поставя обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане се дефинира, като към най-високия % на най-тежкото (водещото) увреждане се прибавят 20 на 100 от сбора на процентите на останалите съпътстващи увреждания. В случай на избрана 100 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане по съответната насочна точка на най-тежкото (водещото) увреждане, съпътстващите увреждания не се прибавят в оценката, само че се изписват със съответните проценти в експертизата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР