Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница

...
Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница
Коментари Харесай

Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница Титан

Отчаяна конкуренция с времето, с цел да бъде открита туристическата подводница " Титан ", която е изчезнала в неделя по време на експедиция до останките на потъналия преди повече от век " Титаник ".

На 600 километра от канадския остров Нюфаундленд се организира огромна и извънредно комплицирана интервенция, в която вземат участие кораби и самолети. Апаратът е трябвало да доближи дълбочина 3800 метра, на каквото се намират останките на " Титаник ".

На борда на изчезналата подводница има петима души, измежду които създателят на компанията притежател на апарата, френски откривател, пакистански предприемач и сина му. Миниподводницата " Титан " е с размерите на миниван. Дълга е съвсем 7 метра и тежи към 10 500 кг. Апаратът е планиран за петима души - капитан и четирима пасажери.



В северната част на Атлантическия океан, надалеч от брега, в региона на останките на " Титаник ", кораби и самолети на Съединените щати и Канада се пробват да открият " Титан ". Миниподводницата, която в неделя сутринта отвела на експедиция петима души до потъналия именит транспортен съд. 1 час и 45 минути след потапянето на апарата под вода сигналът от него липсващ.

" В избрания час за завръщане подводницата не се появила. Тогава от базовия транспортен съд направили в началото търсене, само че не разкрили никакви следи и се свързали с бреговата защита ", изясни Робърт Симпсън, бреговата защита на Съединени американски щати.

" Титан " е благосъстоятелност на компанията " OceanGate ", която от 2021 година прави подводни плавания до " Титаник ". Билетът за прекарването коства 250 000 $. Пътуването до дъното на океана обаче изобщо не е туристическо странствуване, а извънредно сложна експедиция. Неслучайно на борда е и френският боен деец, специалист по подводниците и откривател на " Титаник " Пол-Анри Нарголе.



На " Титан " е и изпълнителният шеф на компанията притежател на подводницата Стоктън Ръш. С голям опит в експедициите е и английският милиардер и откривател Хеймиш Хардинг. Хардинг държи три върха на Гинес, в това число за най-дълго време под водата с кораб. Британецът е и измежду дребното галактически туристи. С " Титан " пътуват също пакистанският предприемач Шазда Давуд и синът му Сюлейман.

Засега хората в подводницата се водят за изчезнали. Запасът от въздух в апарата е за 4 дни. Той ще се изчерпа в четвъртък сутринта.

" Издирваме на близо 1448 километра от Кейп Код, на дълбочина 3963 метра. Това е доста далечен регион и предизвикването е голямо ", сподели Джон Маугър, адмирал от бреговата защита на Съединени американски щати.



фотоси: Българска телеграфна агенция

С всяка минута престоят в подводницата става все по-голямо предизвикателство. Апаратът е доста стеснен. Обикновено батискафите имат така наречен " баласт за изхвърляне ", от който екипажът може да се освободи при положение на повреда, с цел да се издигне на повърхността. Надеждите са това да се е случило с " Титан ". Може обаче да е имало и теч в корпуса, което ще е най-лошият сюжет.

" Издирваме ги по вода и по въздух. Засега опциите ни са лимитирани до потреблението на сонарни буйове и разбор на звукови сигнали ", сподели още Джон Маугър, адмирал от бреговата защита на Съединени американски щати.

Дали " Титан " е останал под вода, на дъното или на повърхността - на този стадий издирването му е сравнимо с търсеното на игла в купа сено.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР