Отборът „ВДМ-Варна“ успешно е преминал първите два кръга на Националната

...
Отборът „ВДМ-Варна“ успешно е преминал първите два кръга на Националната
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ: Ученици с уникални решения как да си върнем младите хора

Отборът „ ВДМ-Варна “ сполучливо е минал първите два кръга на Националната олимпиада по статистика, като на втория е бил с най-голям резултат от над 60 тима от цялата страна в тяхната възрастова група (8 - 9 клас).

Зад абревиатурата ВДМ стоят девотокласниците Виктор (Николов), Даниел (Димитров) и Мартин (Гоцев).

„ Класирахме се за финалния кръг измежду четирите най-хубави тима в България, които бяха поканени от Министерството на младежта и спорта да показват проблемите, пред които са изправени младежите. Участието в националния кръг през март се реализира посредством правене на две презентации. Първата - показване на тима , а втората - абстрактен план на тематика „ Проблеми на младежите в България и Европа “ . По първичния правилник идейните планове от националния кръг трябваше да се правят оценка по три метода - посредством авансово гласоподаване онлайн, от жури и от публиката по време на формалната презентация в София. Заради въведеното изключително състояние, обаче, се постановиха промени и класирането ще се дефинира посредством гласоподаване онлайн и посредством гласоподаване от журито /всяко с тежест 50% от крайната оценка/. Отборът с най-висока сложна оценка ще получи правото да показа България на Европейския кръг на олимпиадата през месец май тази година. ", обясниха пред БЛИЦ надарените възпитаници на варненската математическа гимназия.

Младежите освен са се постарали да намерят нужните данни, свързани с проблемите на младежите, а да ги систематизират и показват графично, аналитично и таблично, а също по този начин дават забавни и разумни оферти за това по какъв начин могат да се решат проблемите на младежите в България .

"Убедени сме, че с постигнатото от нас заслужаваме да се класираме за Европейската олимпиада. Ако хората решат да ни поддържат, могат да го създадат на страницата на Националния статистически институт като маркират най-отдолу нашия тим „ ВДМ – Варна “, безапелационни са учениците.

„ Те демонстрираха забележителни качества в региона на статистика, на комбинаториката и на вероятностите. Също по този начин отлични умения в обработката и разбор на статистически данни, а както и намира на способи да стигнат до източниците на съответния проблем. След задълбочени изследвания изготвиха блестяща презентация, с която минаха вори кръг с най-голям резултат. Това приказва за умеенето им да проучват обстановката и да търсят повода “, описа пред наш кореспондент тяхната учителка Елена Димитрова.

В тази възрастова група от математическата гимназия във Варна са били 5 тима, чийто наставник е била Елена Димитрова. Класирал се е „ ВДМ – Варна “, а на идващия не са му достигнали напълно малко точки, с цел да влезе и той в призовата конкуренция.

„ Явно вътрешната конкуренция беше градивна и докара до това „ ВДМ – Варна “ да реализира подобен ослепителен резултат. Въпреки че статистиката наподобява една извънредно суха материя, самият развой на изследване и събиране на данни е доста креативен. Всъщност това поровокира децата да мислят и да разсъждават. Аз открих в тяхно лице страхотни хора с необятна мисъл и впечатляваща функционална просветеност “, сподели още Димитрова.

В третият кръг ще бъдат определени два тима. На спечелилите ще бъде оказана нужната помощ и подпомагане за изработването на клип, с който те да вземат участие на Европейската олимпиада по статистика.

Презентациите на другите тимове можете да откриете също на уеб страницата на Националния статистически институт .

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР