Отборът на Аржентина е 22-ият световен първенец по футбол, след

...
Отборът на Аржентина е 22-ият световен първенец по футбол, след
Коментари Харесай

Аржентина спечели трета световна титла след драма, 3:3 и дузпи

Отборът на Аржентина е 22-ият международен отличник по футбол, откакто победи със 7:5 след осъществяване на дузпи Франция.

На финала на Мондиал 2022 на стадион " Лусаил " в Катар пред 89 хиляди фенове постоянното време приключи 2:2, а в продълженията двата отбора си размениха по още един гол.

Южноамериканците завоюваха купата за трети път след 1978 и 1986 година. " Петлите " пропуснаха опцията да станат първия отбор след Бразилия през 1962 година, който съумява да завоюва два следващи шампионата на планетата.

Килиан Мбапе направи хеттрик и стана вторият футболист с три гола на край на Мондиал след англичанина Джеф Хърст през 1966 година. Французинът е най-резултатният в историята на финални мачове с общо четири попадения. Той стана и голмайстор на международното с осем гола.

Капитанът Лионел Меси откри от доста дискусионна дузпа в 23-ата минута. Тя беше отсъдена за бутане на Анхел ди Мария от Усман Дембеле.

Меси стана едвам вторият футболист в историята, вкарал голове във всяка фаза на елиминациите на мондиал - осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и край.

След 14 минути самият Ди Мария удвои задатъка на Аржентина след светкавична контраофанзива и пас от Алексис Мак Алистър.

В края на полувремето селекционерът на Франция Дидие Дешан смени неубедителните Оливие Жиру и Дембеле с Маркюс Тюрам и Рандал Коло Муани.

" Петлите " изравниха в края на мача за по-малко от две минути, с помощта на Килиан Мбапе. Първият от тях беше от дузпа в 80-ата минута. Съдията Шимон Марчиняк отсъди наказателния удар за фаул на Отаменди против Коло Муани. Секунди по-късно 23-годишната звезда на Пари Сен Жермен означи седмия си гол на Мондиала след точно воле в левия ъгъл на вратата на Емилиано Мартинес.

В седмата минута на добавеното време удар на Меси от 20-ина метра беше отразен от вратаря на Франция Юго Лорис.

В самия завършек на първото продължение на финала влезлият като запаса Лаутаро Мартинес бе изведен на отлична позиция, само че не съумя да вкара трето попадение за " гаучосите ".

Меси вкара за 3:2 в 109-ата минута след обстановка, при която Лорис отрази удар от близо, само че топката попадна в Лео, който беше прецизен с десния крайник при добавката.

Франция получи втора дузпа, откакто удар на Мбапе беше спрян с ръка от Монтиел. Килиан застана зад топката още веднъж и той не сбърка за 3:3 в 118-ата.

В третата минута от добавените вратарят Мартинес отрази удар на излезлия самичък против него Коло Муани.

Стигна се до наказателни удари. Вратарят на Аржентина отрази втория удар на Кингсли Коман. Пауло Дибала вкара втората дузпа, а по-късно Чуамени не улучи вратата на Мартинес, а след него Паредес направи 3:1 при дузпите. Коло Муани понижи, само че по-късно Гонсало Монтиел не сбърка и донесе международната купа на южноамериканците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР