Отбелязваме Лазаровден. Свети Лазар е бил ученик на Исус Христос.

...
Отбелязваме Лазаровден. Свети Лазар е бил ученик на Исус Христос.
Коментари Харесай

Истории за духа: Отец Илиян за притчата за възкресението на Лазар от Исус Христос

Отбелязваме Лазаровден. Свети Лазар е бил възпитаник на Исус Христос. Четири дни след гибелта си той е възкресен, а чудото провокира възмущение и по този начин става мотив за смъртната присъда на Исус Христос. Повече споделя отец Илиян Алексиев в поредицата на Петър Антонов за дните до Великден - " Истории за духа ".

Снимка: bTV

Първият ден е Лазаровден . Той не е толкоз обвързван със Страстната седмица. Да кажем самобитно начало. Христос е отвън рамките на Йерусалим, още не е навлязъл в тези дни, в които ще бъде преследван, наказан и разпнат и е покрай едно градче, където няма семейство, има близки - негови другари Марта, Мария и Лазар.М ного пъти тоя цяла при тях правила даже известни чудеса в това място и той бил прочут там. Понеже бил близо до мястото. Получава уведомление, че неговият другар Лазар е мъртъв.

Снимка: bTV

Той дружно с апостолите, разказано доста хубаво в евангелския текст, вземат решение да отидат до мястото, където е бил положен и минават още два дни. по тази причина ще се срещнем названието на Лазар Четверодневни или Четиридневният Лазар. т.е. минали са четири дни към този момент от гибелта му. След като се стига до гроба на Лазар - виждаме едно друго нещо, което не сме срещали на никое място в евангелието. Това е спасителят да плаче. Някой споделят, че това е неговата човешка природа у богочовека Иисус, който заради любовта си към Лазар рони сълзи, т.е. белег, че той по нищо не се разграничава от всеки един от нас. И точно това е едно от основанията да считаме, че той тъкмо тази човешка природа грехопаднала, нашата човешка природа, приковава на кръста и я побеждава не като Бог, а като човек.

Снимка: bTV

Без да си оказва помощ като Бог. Това по-скоро е време за вътрешен размисъл. Богослужението не протича толкоз охолно. Имаме божествена света литургия и имаме обаче утренно свещенодействие, което е с по- елементарен темперамент. Не е толкоз церемониален. Обръщайки внимание на това, което църквата вътре побелява в тези четива за това, което се е случило по-скоро дава опция за всеки един от нас, откакто участва на богослужението да се прибере безшумно някъде и да влезе и да размисля в тези дни върху себе си, върху личното си избавление и въобще върху вярата и той някой ден както Лазар да бъде свикан към живот единствено че в живот безконечен “, споделя отец Илиян.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР