От заседанието на КСНС трябваше да се отправи послание, включително

...
От заседанието на КСНС трябваше да се отправи послание, включително
Коментари Харесай

КСНС трябваше да каже до къде армията помага на полицията, критикува експерт

От съвещанието на КСНС трябваше да се насочи обръщение, в това число и към българското общество към каква защита ще се стреми България , какви военни качества ще построява.

Това съобщи пред БНР Йордан Божилов - ръководител на Софийския конгрес за сигурност ден след първото съвещание на КСНС за 2018-та година. Темата на вчерашното разискване бе нашето европредседателство.

Той разясни, че би трябвало да бъде изяснено дали армията ще е единствено при военни дейности или както виждаме към този момент армията взе участие взаимно с Министерство на вътрешните работи в защитата на границата, в антитерористични действия , в това число в залавяне на рискови нарушители.

 Командоси, военни и спецчасти търсят Росен Ангелов
Командоси, военни и спецчасти търсят Росен Ангелов

Засилва се полицейското наличие във всички обитаеми места от Искърското дефиле

След съвещанието президентът Румен Радев разгласи, че са разисквани ролята и уговорките на страната ни в общата защита на Европейски Съюз. Отчетен е забележителен прогрес в областта на сигурността в европолитиките . Председателството на Европейски Съюз е огромна отговорност, само че дава и обилни благоприятни условия за Република България, регистрира президентът.

 Шест отчета показват на КСНС
Шест отчета показват на КСНС

Доклад ще чете и ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски

Според Божилов, тематиката за присъединяване на армията в разнообразни действия към момента не е намерила решение и занапред ще се дискутира.

Този КСНС не създаде някакви вести , с изключение на тази, че представителите на другите партии са се обединили към няколко основни послания. Те са - България би трябвало да работи интензивно за европейската защита , че би трябвало да се създадат дълготрайни проекти за модернизацията на армията и че би трябвало да работим за консолидираното на Западните Балкани .

Според Божилов в мнението на Консултативния съвет няма конкретиката, която бихме очаквали - към каква тъкмо европейска защита България ще се стреми и ще отстоява.

 Румен Радев настоя за интеграция на родната защита в европейската Обновена
Румен Радев настоя за интеграция на родната защита в европейската

Заседанието на КСНС завърши с консенсус

Според Божилов, ползата е да се развива една мощна и всеобхватна европейска защита. Страната ни е на границата на Европейски Съюз и на процедура изпитваме най-сериозно комбиниране на опасности и закани, разясни той.

Не е решен главният въпрос за задачите на защитата, счита Йордан Божилов. Той може да бъде решен, единствено когато бъде решен въпросът за бъдещето на Европейски Съюз като цяло, към какъв Съюз ще се стреми Европа и обособените страни, разясни Божилов.

 Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, само че съветът е нужен
Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, само че съветът е нужен

Много от тематиките към този момент е избрани, съобщи проф. Димитър Димитров

От Софийския конгрес за сигурност чакат ползата на България да бъде избран при взаимно разискване от представители на институциите, на бизнеса, на Българска академия на науките и другите университети. Без такова обединяване, ние няма да можем да участваме в процесите на създаване на европейски качества по признатите към този момент документи, сподели още Божилов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР