От всички сетива, на които обичаме да се отдаваме, миризмата

...
От всички сетива, на които обичаме да се отдаваме, миризмата
Коментари Харесай

Определени аромати подсилват мозъчната функция по време на сън

От всички сетива, на които обичаме да се отдаваме, миризмата постоянно е подценявана – само че верните миризми могат да бъдат тъкмо това, от което мозъкът ни се нуждае, с цел да продължи да действа добре в преклонна възраст.


Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн са разкрили съществени доказателства, че обогатяването на въздуха с аромати усъвършенства когнитивното положение посредством подсилване на сериозната връзка сред неврологичните области, включващи паметта и вземането на решения, заяви Science Alert.

Техният опит, включващ 43 мъже и дами на възраст от 60 до 85 години, допуска, че когнитивен спад и положения като деменция могат да бъдат забавени посредством просто разпространяване на друг избор от парфюми в спалнята преди лягане всяка вечер.

От физиологична позиция способността ни да откриваме миризми се утежнява, преди когнитивната ни дарба да стартира да понижава.

Загубата на това чувство също корелира със загуба на мозъчни кафези, което демонстрира мощна връзка сред обонянието и неврологичната функционалност.

За да дефинират дали когнитивният спад може да бъде избавен с този тип стимулация, откривателите дават на 20 души в изследването подбор от натурални масла, съдържащи аромати на роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандул и съпоставят мозъчната им интензивност с втора група от 20 души.

бяха снабдени с „ подправена “, която съдържаше следи от ароматизатор. Всички участници трябваше да употребяват едно от маслата с дифузер, с цел да парфюмират дома си в продължение на два часа всяка вечер в продължение на интервал от шест месеца, като редуват менюто си от аромати.

Учените съпоставят паметта, вербалното учене, обмисляне и уменията за превключване на вниманието на доброволците преди и след шестмесечния опит.

Учудващо, има ясна разлика от 226% сред отговорите, дадени от тези, които са били изложени на разнообразни аромати, и индивидите в контролната група. Сканиране на мозъците им също разкрива забележителна смяна в анатомията, свързваща областите на мозъка, които са сериозни за паметта и мисленето в границите на тестовата група.

Тъй като всички доброволци са били с сходно положително психологично здраве, откривателите имат за цел в този момент да видят дали резултатите не престават да са годни за хора, които към този момент са диагностицирани със степен на когнитивна загуба.

Независимо от възрастта или положението на мозъка, да дадете нещо на носа си, когато светлините изгаснат и настъпи тишина, е прелестен метод за " подготовка " на мозъка през нощта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР