От време на време финансовите медии короноват някой горещ нов

...
От време на време финансовите медии короноват някой горещ нов
Коментари Харесай

Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиран

От време на време финансовите медии короноват някой парещ нов вложител за " идващия Уорън Бъфет ".    Следва обаче бързо разочароващо показване, което потвърждава, че е напълно надалеч от " оракула от Омаха ". Сам Банкман-Фрайд, който в този момент е в ареста, е един от образците, въпреки и краен, написа CNBC.   Освен опозорения създател на криптоборсата FTX и други са минали през проклятието да бъдат възхвалявани като идващия Бъфет. Бил Акман от Pershing Square, някогашният основен изпълнителен шеф на Sear Еди Лампърт, Чамат Палихапития от Social Capital са наричани по този начин в един или различен стадий от кариерата си, само че резултатите на нито един от тях не се приближават до тези на именития 92-годишен вложител.    Ето за какво съгласно CNBC " идващият Уорън Бъфет " остава единствено Уорън Бъфет.

Уникат   Откакто поема контрола над Berkshire Hathaway през 1965 година, Бъфет се потвърждава като sui generis (единствен по рода си), само че какво в действителност прави резултатите му толкоз сложни за повтаряне?    Твърди се, че неговият конгломерат Berkshire Hathaway на стойност 800 милиарда $ е постигнал двойно по-висока междинна годишна възвръщаемост от S&P 500, откогато Бъфет управлява капиталовата група.  
  Днес Berkshire има разнородни бизнеси: от застрахователят GEICO до железопътната BNSF Railway; от съвсем 6% дял в Apple до 100% от Dairy Queen. Размерът на счетоводния баланс на Berkshire е несравним с притежавани към 150 милиарда $ в брой. Това прави Бъфет, прочут като студент на именития професор от Колумбийския университет Бен Греъм, най-почитаният вложител от неговото, а и идващите генерации.   " Икономическата мощност на Berkshire е повече от просто сбора от неговите вложения ", споделя Грегъри Уорън, анализатор на Berkshire в Morningstar. Причината е че Бъфет сполучливо " смесва финансовата мощ и мощност на капитала на компанията със личната си капиталова прозорливост ", прибавя той.  Рекордно високо   През 60-те години на предишния век Бъфет употребява фонда, който ръководи, с цел да купи изпитващата усложнения текстилна компания в Нова Англия. Днес Berkshire Hathaway няма аналогия с това, което в миналото е била, и е по-успешна от всеки път.    Акциите ѝ доближиха исторически връх през миналата седмица, откакто регистрира рекордна оперативна облага от над 10 милиарда $ през тримесечието завършило през юни.

Акциите на Berkshire са генерирали 19,8% годишна облага от 1965 година до 2022 година, двойно повече от възвръщаемостта на S&P 500 от 9,9%. Кумулативно, акциите са се повишили с 3,787,464%, откогато Бъфет поема ръководството.   Уитни Тилсън, основен изпълнителен шеф на Empire Financial Research и акционер в Berkshire, от години назовава акциите на Berkshire " пенсионна акция номер 1 в Америка ".
Масивна купчина пари   Бъфет постоянно се е фокусирал върху притежаването на огромни суми кеш, сравнявайки ги с О2 - запас, който може да бъде разпрострат бързо, когато е належащо, или когато се появят благоприятни условия. Той счита, че огромните парични наличия са нужни поради ползите на акционерите. По този метод Berkshire застрахова хората и резервира независимостта си по време на рецесии.   " Много хора са доверили благосъстоянието си на обещанията на Berkshire да се грижат за тях за 50 години напред или повече ", сподели Бъфет по време на годишната среща на Berkshire през 2020 година " Ние постоянно действаме от позицията на силата. Не желаеме да сме подвластни от положителната воля на непознати или другари. "

Планината от пари в брой в Berkshire разрешава на Бъфет да работи бързо по време на рецесия.    През 2011 година той инжектира 5 милиарда $ в закъсалата Bank of America и това е знак на огромно доверие. Той се притича на помощ и на Goldman Sachs с инвестиция от 5 милиарда $ след банкрута на Lehman Brothers през 2008 година През 1987 година той избавя Salomon Brothers от враждебно завладяване.   " Berkshire резервира и разшири кешовото богатство в салдото си, запазвайки неповторимата опция да се възползва от всеки спад, като на процедура отстрани риска от банкрут ", споделя Бил Стоун, основен капиталов шеф в Glenview Trust и акционер в Berkshire.
Най-великият на всички времена   Наскоро Чамат Палихапития от Social Capital изрази възхищението си, наричайки Бъфет " най-великият на всички времена ", откакто проучва последния му залог - Япония.  
  Технологичният вложител съобщи, че петте японски търговски холдинги, в които Бъфет влага, са положителни вложения, тъй като изплащат постоянни дивиденти и усилват приходите си, като в това време Бъфет съумя да хеджира валутния риск, като продаде японски облигации, прибирайки разликата сред дивидентите, събрани от акциите и купоните по облигации, които Berkshire изплаща.     " Вдъхновяващо е да видиш по какъв начин хората работят интелигентно в подобен мащаб ", споделя Палихапития, който в пика си един път съпостави личното си завръщане с това на Berkshire.   Много наблюдаващи на Бъфет се чудят на завоя му към инвестицията в Apple, която набъбна до дял от 177 милиарда $, най-голямата в портфейла на Berkshire.   Въпреки че Бъфет е прочут с това, че заобикаля софтуерните акции, а Apple е надалеч от експертизата и равнището на комфорт на Бъфет, той съобщи, че е притеглен от огромните стратегии за назад изкупуване. Apple позволи противоположното изкупуване на елементарни акции за 90 милиарда $ както през 2022 година, по този начин и още веднъж през 2023 година   Залогът на Apple от Бъфет е донесъл на Berkshire много над 100 милиарда $ от 2016 година насам.   Следващият Оракул от Омаха, който и да е той, може единствено да мечтае да повтори това показване. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР