От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки

...
От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки
Коментари Харесай

КФН трябва да бъде финансово независима

От ведомството на Карина Караиванова към този момент работят по набелязаните ограничения

Още по тематиката
Причината е в проблеми с покритието на минималните финансови условия и във възпрепятстване работата на надзора

Инспекцията е за осъществяване на нерегламентирана активност. Собственикът Ивайло Пенчев упреква регулатора, че работи по поръчка на наранени брокери

Четири години след последното пренасяне, КФН отново търси постройка

Осигуряването на финансова самостоятелност за Комисията за финансов контрол (КФН) посредством увеличение на каузи, който имат в издръжката й таксите, събирани от поднадзорните лица, е основна задача пред управляващите в България. Без да бъде изпълнена тя, регулаторът, контролиращ застрахователи, пенсионни сдружения и стотици участници на финансовия пазар, не би могъл дейно да прави работата, за която е основан. Становището е на задачата на Световната банка (СБ), която през януари бе в София, с цел да извърши оценка на финансовия бранш (Financial Sector Assessment Program - FSAP). Освен върху вътрешноорганизационните проблеми на регулатора в разбора си специалистите се стопират и на редица опасности пред застрахователния и пенсионноосигурителния бранш, които са в ущърб на обезпечените лица, като се предлага серия от ограничения, множеството от които с къси периоди за осъществяване.

Повече средства за регулатора

Държавната прехрана е незадоволителна, още повече че посредством нея регулаторът, който би следвало да е самостоятелен, се оказва под контрола на Народното събрание, установяват специалистите. Това не е нещо, което и локалните експерти не виждат, само че е значимо като открояване на казуса от високо институционално ниво, още повече че следва избор на заместник-председатели в КФН, а Народното събрание отсрочва гледането на плана за смяна в схемата на прехрана на комисията, квалифициран от сегашния й ръководител Карина Караиванова. Необходимо е КФН да получи опция да усили таксите, събирани от поднадзорните лица, като това се трансформира в най-големия източник на приход, е мнението на специалистите. Те показват, че размерът на таксите би могъл да е симетричен на активите, ръководени от даденото сдружение, или на премийния му доход, с цел да не е несъразмерна тежестта върху най-малките участници на пазара.

Към момента финансите на регулатора са извънредно незадоволителни, с цел да може той да наеме задоволително квалифицирани специалисти и да задържа фрагментите си. Красноречив образец за това е отделът, отговарящ за застраховането, в който четирима души покриват бранш с повече от 50 компании и над 400 застрахователни брокери, впечатляват се в отчета си специалистите на Световната банка.

Те предлагат в бъдеще заплатите на специалистите да се преценяват с нивото на възнаграждение в секторите, които управляват (както е в банковия регулатор). Освен това се акцентира като извънредно належащо подсигуряването на съответна правна отбрана за надзорниците, които следва да бъдат освободени от лична отговорност за дейностите им по работа. Само с такава защита те биха могли да се намесват уверено там, където засекат нарушавания, без да се тормозят, че не ще могат да си разрешат адвокатската отбрана, в случай че против тях бъдат предявени искания.

Външните специалисти считат за неправилни някои организационни нововъведения, останали от времето на някогашния ръководител на регулатора Стоян Мавродиев. Сред тях е моделът на взимане на решения в КФН - вместо това да става групово, всеки заместник-председател има експлицитни пълномощия за ресора, за който дава отговор. Това е причина за спорове в управлението, изясняват външните проверяващи. Освен това те виждат проблем в изключителните пълномощия, които вътрешният устав е дал на секретаря на КФН: в допълнение на чисто административните функционалности за тази служба той получава достъп до профилирани отчети, което се предлага да бъде поверено на нов, пети член на управителния ръб.

Повишено внимание в застраховането

Веднага щом укрепи потенциала си, КФН би трябвало да се впусне в инспекции на застрахователите, с цел да откри по какъв начин ценообразуват, е рекомендацията на Световната банка. Причината е, че в извършените диалози с представители на промишлеността всички те са изразили терзания за качеството на конкуренцията при автозастраховките. Изтъквани са били ниските ценови нива на " Гражданската отговорност " и са били изразявани терзания, че някои компании доста недооценяват риска, което води до заделяне на незадоволително запаси за покриване на загуби. Мнението контрастира с резултата от прегледа на балансите, който сподели напълно друга картинка - общото равнище на техническите хранителни запаси за загуби в промишлеността надвишава доста изискуемото ниво. Отбелязва се и огромното съмнение на потребителите към застрахователния бранш като цяло.

Експертите показват, че застрахователният пазар е прекомерно дребен за многото участници на него, изключително брокерите, и предлагат като вид за развиването му включването на някои имотни застраховки като наложителни по сходство на автомобилните. Подобрение би могло да има и със основаване на катастрофичен пул, за което би могло да се употребява румънският опит.

Критично за пенсионните " промени "

Експертите на Световната банка се изричат сериозно за национализирането на средствата от частните пенсионни фондове, което се случи през 2014 година и даде опция за прекачване на средства към Сребърния фонд. Това може да има краткосрочно положителен резултат, само че в дълготраен проект ще вдигне разноските на пенсионните фондове и ще наруши диверсификацията в източника на доход за пенсионен приход на хората, които ще излязат от пазара на труда след 2022-2023 година Тази стъпка разклаща стабилността на втория дирек на пенсионната система, а той би могъл да бъде хубавичко основа, върху която да се държи националната пенсионноосигурителна система.

За да се реализира тази му роля, е належащо да се уточняват рестриктивните мерки, пред които пенсионните фондове са сложени в капиталовата си политика. Сегашните предели им пречат да реализират по-висока рентабилност, е мнението на специалистите. Според тях погрешен е бил и натискът за намаление на таксите на фондовете, чиито разноски се усилват около опцията за прекачване на средства към държавното обезпечаване.

Сред рекомендациите, които специалистите насочат към виновните институции - Министерството на финансите и КФН, е тази за прецизиране на отговорностите във етапа на погашение на пенсии от втория дирек на системата, частните пенсионни фондове. Още при публикуването на разбора от КФН оповестиха, че към този момент е стартирана работа по използването на някои от тях. През сходно проучване по модела FSAP тази година мина и банковият бранш, като там Световната банка действаше дружно с МВФ, като резултатите бяха обявени в края на май, а регулаторът също неотложно реагира с осъществяване на рекомендациите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР