От утре влиза в сила нова организация на ваксинационния процес

...
От утре влиза в сила нова организация на ваксинационния процес
Коментари Харесай

От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните

От на следващия ден влиза в действие нова организация на имунизационния развой - от понеделник до четвъртък ще се ваксинират най-вече хора над 60 години и такива с тежки хронични болести - това гласи заповед на здравното министерство.

В петък събота и неделя ще се имунизират всички останали искащи. Мотивите - до момента са сложени малко над милион и 100 000 дози и едвам 20% от тях са на хора в пенсионна възраст. Във видеообръщение Стойчо Кацаров насочи зов към българските жители да се имунизират, с цел да се постави завършек на епидемията.

Промяна в реда за имунизация при зелените коридори и персоналните лекари - в идващите два месеца приоритет ще са възрастните и хората с тежки болести. Те ще се имунизират с преимущество, а всички останали - в дните от петък до неделя. Това се постанова съгласно здравните управляващи поради бавния ритъм на имунизация у нас, изключително измежду уязвимите групи.

" Ако имаме 1 милион сложени ваксини, 20% са на тази група над 60-годишна - т.е. 200 000 ваксини. Ако имунизираме възрастните, където са 80% от умрелите, внезапно ще понижим смъртността и това е нашият приоритет, по тази причина променяме проекта в този тип - нещо, което постоянно съм казвал, че с това трябваше да стартираме. С това започнаха всички развити страни - с най-възрастните хора ", сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов не се съгласи с тази оценка.

" Над половин милион са имунизираните възрастни, те не са 20% и това е лъжа. Това, което ме тормози, е че заповедта, която е издадена, с новата организация съществено ще компрометира темпото, което беше реализирано на имунизациите и ще отдалечи груповия имунитет ", сподели някогашният министър на опазването на здравето Костадин Ангелов.

По данни на осведомителния портал общият брой на всички българи получили най-малко една доза ваксина българи е под 700 000 души. Личните лекари към този момент ще получават ваксини един път седмично от логистични пунктове във всяка община.

Здравните инспекции ще провеждат мобилни екипи за трудноподвижни хора, които желаят да се имунизират, както и за хората в отдалечени региони.

Хората с час в електронния указател ще се ваксинират в петък, събота и неделя по реда на записване. Според здравния министър от това по кое време ще достигнем групов имунитет зависи какъв брой дълго ще продължат ограниченията.

" Намаляването на разпространяването на вируса, което записваме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, в сравнение с нашите дейности. Опасността не е минала и никой не може да ни подсигурява, че вирусът няма да се завърне ", сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Днес в столицата в осем ДКЦ-та бяха разкрити зелени коридори. Ще има задоволително ваксини, страната ни се е включила към контракта на Европейската комисия с " Пфайзер ", по който се обезпечават ваксини за идващите две години. Засега не е ясно дали ще има нов действен щаб, съобщи Кацаров, това е решение на министър-председателя.

" Това е една работна група към министъра, чиято задача е да поучава министър-председателя, моят съвет към настоящия министър-председател е, че в случай че той има нужда от това, той може да продължи да съществува, само че от позиция на ръководство на рецесията това не е належащо ", сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Дали ще има кадрови промени в самото министерство на този стадий няма изясненост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР