От утре – 21 април свободните артисти, засегнати пряко от

...
От утре – 21 април свободните артисти, засегнати пряко от
Коментари Харесай

Свободните артисти с възможност да получат творчески стипендии

От на следващия ден – 21 април свободните актьори , наранени директно от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за прекратяване на всевъзможен тип всеобщи мероприятия на територията на страната, ще могат да аплайват онлайн за креативна стипендия в размер на 720 лв. месечно, за период от 3 месеца . (За интервала на изключителното състояние - от 13 март 2020 година до 13 май 2020 година и един месец след неговата анулация.)

Кои артистите на свободна процедура се имат поради?

„ Културни дейци - самоосигуряващи се лица, в това число самонаети, физически лица, работили през 2019 година на цивилен и авторски контракти, упражняващи свободна специалност - в региона на културата и изкуствата, чиято активност е директно обвързвана с обществено показване на културен артикул. Артисти, чийто средномесечен застрахователен приход за 2019 година е бил до 1 000 лева” – написа в критериите за оценка на страницата на Министерството на културата.

Кандидатстващите обаче би трябвало да побързат, тъй като срокът за кандидатстване е от 00.00 часа на 21 април до 15.00 часа на 30 април .

Като първа стъпка създателите би трябвало да се записват в системата за кандидатстване на Национален фонд „ Култура”, защото единствено след тази регистрация ще бъдат позволени в системата, където би трябвало да продължат с подаването на документите.

Тази регистрация би трябвало да се направи даже в случай че претендентите изберат опцията да изпратят документите си по пощата или по пощальон на електронен притежател на адреса на Министерството на културата, прецизират от пресцентъра му.

Необходимите документи, които би трябвало да се подадат са:

1. Формуляр за участие;

2. Приложение 1 - креативна биография;

3. Заверено копие на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2019 година (срокът за подаване на годишните данъчни заявления на физически лица е до 30 април 2020 година според Закон за налозите върху приходите на физическите лица);

4. Приложение 2 – декларация, в която се показва, че средномесечният застрахователен приход за 2019 година е бил до 1000 лв. и че не е получен безлихвен заем или друга финансова поддръжка на друго съображение по размер за финансово подкрепяне в изискванията на епидемията от COVID-19.

Общият размер на средствата по програмата с дългото заглавие „ Творчески стипендии за подкрепяне на млади и изтъкнати създатели и на други млади експерти в региона на културата” е 2.5 млн. лв. .

Класираните претенденти ще получат на мейла, който са показали, съобщение за утвърденото финансиране и напътствие за метода на подписване на контракта.

Изпълнителният шеф на Национален фонд "Култура " Борислав Геронтиев ще подпише контракт с класираните претенденти в двуседмичен период от съобщаването на резултата.

Припомняме, че креативните стипендии са една от ограниченията в поддръжка на създателите на свободна процедура, наранени от пандемията, за които още предходната седмица загатна министърът на културата Боил Банов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР