От утре – 10 април 2024 г., фонд Култура“ на

...
От утре – 10 април 2024 г., фонд Култура“ на
Коментари Харесай

Добра вест за културата във Варна!

От на следващия ден – 10 април 2024 година, фонд " Култура “ на Община Варна стартира да приема планови оферти. Кандидатите ще могат да подадат документите си по електронен път до 12 май, стана ясно на днешното съвещание на ПК " Култура и духовно развиване “ към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени Насоките за кандидатстване.

Бюджетът на фонда за 2024 година е 1,8 млн. лв.. С тях ще бъдат финансирани планове по пет посоки: " Фестивали и състезания ", " Творчески планове ", " Национално и интернационално съдействие “,  " Публики " и " Любителско изкуство “. В резултат на променената икономическа среда оптималният размер на финансирането е повишен с 20% по всички посоки, беше изтъкнато по време на съвещанието.

Промяна и има във връзка с личното финансиране, което през последните няколко години поради пандемията от COVID-19 и последвалата рецесия беше понижено от 30% на 5%. Тази година претендентите би трябвало да обезпечат самоучастието си в размер на 10% или на 20% според от направлението, по което аплайват.

На днешното съвещание стана ясно също, че през 2023 година Община Варна е финансирала общо 186 плана по фонд " Култура “ на обща стойност малко над 1,34 млн. лв.. 117 от плановете са утвърдени на главната сесия на общинския фонд, а останалите 69 – на други две спомагателни сесии, проведени единствено за направление " Любителско изкуство “.

Членовете на комисията се срещнаха с Годишния отчет на Комисията по мониторинг и оценка за 2023 година Една рекомендациите е да се сътвори ново направление " Културен туризъм “, с цел да се обогатят културните и междуотрасловите връзки в народен и интернационален проект.

Друга рекомендация е да се премисли и увеличи настоящият и изключително последващият надзор при отчитане на плановете и налагане на наказания на тези, които не са изпълнили заложените цели, свързани с популяризирането и посещаемостта на проведените от тях събития. Да се основат ясни и съответни правила за отчитане на посещаемостта на фестивалите и събитията, изключително тези, които осъществят продажба на билети или провеждат следен достъп, предлагат още специалистите.

Основен акцент в рекомендациите им е да се сътвори, поддържа и извършва своевременен и ефикасен график за подаване на планове, оценка и финансиране, с цел да могат да се възнамеряват културни събития, в това число и с атрактивно интернационално присъединяване. Сред препоръките, заложени в мониторинговия отчет, е да се обнови и модернизира електронната система на фонд " Култура “, която е морално остаряла.

На днешното съвещание на комисията беше прегледано и предложение на групата на " Възраждане “ за слагане на два обемни надписа " ВАРНА “ в разнообразни елементи на града. Съветниците дадоха позитивно мнение и препратиха въпроса към Комисията по естетизация на градската среда и ПК " Финанси и бюджет “ при Общински съвет – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР