От Уимбълдън до Уембли британският спорт може да бъде силно

...
От Уимбълдън до Уембли британският спорт може да бъде силно
Коментари Харесай

Как ще се отрази Брекзит на британския спорт

От " Уимбълдън " до " Уембли " английският спорт може да бъде мощно обиден от Брекзит. Мотото на олимпийските игри през 2012 година беше " Да въодушеви потомство ", само че дали действителността от напускането на Европейския съюз ще заплаши това заричане?

Настъпването на 31 януари е ден за неспирната търговия с играчи, които идват от други страни, с цел да подобрят вероятностите си за развиване в кариерата, дружно с лавина от вести и спекулации, защото трансферният прозорец на най-успешния състезателен артикул във Англия - Висшата лига, затваря.

Тази година той беше помрачен с отхвърлянето на някои от главните му правила. Това може да е последният прозорец през януари, в който играчи с народност от Европейския съюз могат да се придвижват свободно във Висшата лига от чужбина поради настъпването на Брекзит.

Консервативното държавно управление на Англия наподобява, че няма съответен проект за спорта. " Има дребна или никаква изясненост. Доколкото ми е известно, не са издадени съответни указания за спортната промишленост ", съобщи пред " Дойче веле " Саймън Чадуик, професор в университета в Салфорд, Манчестър.

Значителен бранш с дребна изясненост

Според последната информация за спорта, която е обществено налична на уеб страницата на Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, наподобява, че то се приготвя за вероятността за Брекзит без договорка с обява на 2 октомври. " Дойче веле " се свърза с отдела, с цел да изиска коментар, само че към момента не е получил отговор. Sport England, която отпуска държавни пари за спортни асоциации и планове, съобщи, че не са в положение да дават коментар.

Структурата, която съставлява над 300 спортни организации във Англия на разнообразни равнища, пресмята, че спортният бранш способства с 37 милиарда паунда за стопанската система на страната и повече от милион души имат работни места, свързани със спорта. Оценките на държавното управление са малко по-ниски, като документ за 2018 година допуска, че има 581 000 заети в бранша, от които 21 000 (3,6%) са жители на Европейски Съюз.

 Ръгбито е измежду спортовете, които евентуално ще бъдат най-засегнати
© Associated Press

Ръгбито е измежду спортовете, които евентуално ще бъдат най-засегнати

Ограниченията за влизане евентуално ще попречват доста професионални спортисти от Европейски Съюз да работят във Англия, счита доктор Борха Гарсия, учител по състезателен мениджмънт и политика в университета в Лъфбъроу във Англия и специалист по европейска спортна политика. Той има вяра, че държавното управление ще продължи да харчи доста пари за високите равнища на спорта.

" Мисля, че е изцяло допустимо това да не се отрази на сумата, която държавното управление ще вложи в първокласен спорт. Както видяхме с Лондон 2012 и Рио 2016, медалите са потребни за имидж и това е миг, в който те ще се нуждаят от това. Правителството наподобява, че желае да показа страната като нова суперсила и този триумф би изиграл роля в тази история ", сподели Гарсия.

Според него не наподобява доста евентуално вложенията да се насочат към на аматьорското и младежкото равнище, където присъединяване не се е нараснало по метода, по който се популяризира преди олимпиадата през 2012 година Макар елитните футболни клубове в страната да са най-малко отчасти изолирани със своето благосъстояние, това не е по този начин надолу по пирамидата, където рестриктивните мерки за придвижването на хора и екипировка ще обиден мощно най-бедните клубове и организации.

Конните надбягвания, да вземем за пример, наподобяват уязвими от идните промени. Спортът има дефицит от към 1000 служащи и наема 10% от работната си мощ от Европейски Съюз. Чадуик прибавя: " Формула 1 наподобява е доста уязвима поради местоположението на доста тимове и тяхната взаимозависимост от трансграничните връзки за доставки през границата на Европейски Съюз ".

Колпаков безпорядък

Прогнозата е еднообразно мътна в някои от другите водещи спортове във Англия. Лица от високите етажи на крикета и ръгбито показаха угриженост по отношение на способността да притеглят и задържат гении от най-високо равнище на фона на несигурността към така наречен " предписание на Колпак ".

Наречено на Марос Колпак, словашки хандбалист, в него се споделя, че жителите на страни, които са част от съглашението за асоцииране на Европейския съюз (договори за свободна търговия сред Европейски Съюз и 78 страни от Африка, Карибите и Тихия океан), се употребяват със същите права като жителите на Европейски Съюз. Различни страни са дали подписа си, най-много (от спортна гледна точка) Южна Африка, като в елитните дивизиите в крикета и ръгбито играят доста южноафрикански играчи.

Изглежда несъмнено, че всеки състезател, който в бъдеще желае да играе във Англия под тези условия, ще бъде възпрепятстван да го направи. В момента играчите имат обезпечен статут единствено до края на сезона.

" Да подпишем с 19-годишен гений от Перу е съвсем невероятно, тъй че се насочваме към пазара на Европейски Съюз, " сподели президентът на " Кристъл палас " Стив Париш през 2018 година " Ако имахме достъп до гении по света, това би понижило разноските ни за придобиване на надарени играчи и възстановяване на качествата, които можем да получим ".

Домакинства в спорта?!

Англия се утвърди като чудесно място за провеждането на някои от най-големите спортни събития в света. Само през 2020 година страната ще бъде хазаин или към този момент е хазаин на полуфиналите и финалите на европейското шампионати по футбол, международното състезание по нетбол, " Уимбълдън ", международното състезание по снукър, надпреварата от Формула 1 и откритото състезание в голфа.

Чадуик има вяра, че провеждането на някои от тези събития може да бъдат застрашени. " Освен в случай че държавното управление не одобри тактика, в която да предложи тласъци за провеждането на събития, тогава считам, че страната ще загуби в тази конкурентната среда ".

Фотогалерия: Нощта, в която Англия стана първата страна, напуснала Европейски Съюз >

Гарсия обаче допуска, че възможната комерсиална договорка със Съединени американски щати може да докара до бъдещи вложения в спорта оттатък Атлантическия океан, само че той още веднъж предизвести, че това може да се употребява като инструмент за народен имидж за сметка на " подценяваните " спортове от ниските равнища.

Англия към този момент навлезе в временен интервал, който ще продължи най-малко година. Тези, които се занимават със спорт, изпитват известна неустановеност на терена, пистата или трасето, само че до последния ден на идната година те ще се надяват да знаят повече за това, което следва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР