От ЦИК не са против машинното гласуване, но имало опасности

...
От ЦИК не са против машинното гласуване, но имало опасности
Коментари Харесай

ЦИК не е против машините, но имало опасности

От ЦИК не са срещу машинното гласоподаване, само че имало рискове при организацията на вота. Това стана ясно от изявлението на ръководителя на комисията Стефка Стоева по време на дебатите в правна комисия по предлагането на ГЕРБ машинното гласоподаване да бъде анулирано за локални и парламентарни избори. Управляващите се оправдаха точно с отчета на ЦИК, от който ставало ясно, че машинния избор е прекомерно безценен, а организацията му е сложна.
Справихме се с 3000 машини, евентуално ще се оправим с 6000, само че сме длъжни да предупредим занапред, че има рискове, сподели Стоева пред депутатите. Предупрежденията ги правели занапред, с цел да не бъдат упрекнати наесен, че не са се справили. Стоева натърти на това, че в 149 секции с машини никой не е предпочел този метод на гласоподаване на миналите евроизбори. Общо изборните секции с машини бяха 3000 в цялата страна.
Шефката на ЦИК изясни още, че локалния избор е комплициран, на доста места ще има два тура и това още повече затруднявало организацията на гласуването с машини.

На противоположното мнение е обмудсманът Мая Манолова. Тя участва на съвещанието на правната комисия, с цел да изложи своите причини в поддръжка на машинния избор. Според нея точно при комплицирано гласоподаване по-добре се оправят машините, в сравнение с членовете на секционните комисии.
Отказът от машинното гласоподаване е крачка обратно от прозрачността, от модерността, от обезпечаването на честността на изборния развой. Това е все едно от цифровия век, да се върнем в каменната епоха, сподели още Манолова. Защо и депутатите в Народното събрание, и аз съм била народен представител, гласуваме с карти, а не с повдигане на ръка, попита риторично обмудсманът. Тя бе безапелационна, че депутатите ще създадат огромна неточност, в случай че се откажат от машинното гласоподаване и акцентира, че причините им не устоят.
Само ще напомня, че с въвеждането на пробно машинно гласоподаване се стартира от 2009 година, сподели Манолова. Тя регистрира, че актуалният разбор на ЦИК е първият, в който не се регистрира триумфът на машинното гласоподаване. Манолова акцентира също, че ЦИК употребява същите причини против машините, каквито употребяват ръководещите. Прочитът на данните обаче може да бъде друг. Омбудсманът опроверга изказванието, че прекомерно малко хора са избрали машинното гласоподаване. Вади се цифрата 8% от българите, дали своят вот с машини. Извинявайте при изборна интензивност от 30%, тези 8% съставляват близо 30%, обърна се към ръководещите Мая Манолова. Ако желаете да отворим разбора и да вадим числата. Много деликатно проследявам вносителите в техните причини. 27,5 %, което е правилното число въобще не е дребен % на гласоподаване с машини. Предвид събитието, че методическите инструкции бяха обнародвани от ЦИК вечерта в понеделник четири дни преди изборите. Предвид, че образованията не включваха машините, защото не бяха подготвени инструкциите, сподели още омбусманът.
Манолова разяснява и друга теза, че не били намалели задоволително недействителните бюлетини с машинното гласоподаване. Вие повече от всеки различен би следвало да сте наясно, че машинното гласоподаване създава 0 на брой недействителни бюлетини, акцентира Маналова. Аргументът, че машините са скъпа играчка поражда у мен един различен въпрос за какво можем да си позволим пари за скъпа играчка за евровота и за президентските, а не можем да си позволим същите пари за парламентарните и локалните. Още повече, че тази скъпа играчка може да бъде купена един път и вечно и да се употребява за всички избори, безапелационна е Манолова.
Опит да отбрани тезата на ръководещите направи правосъдният министър Данаил Кирилов, който при приемането на предходните промени в Изборния кодекс оглавяваше правната комисия.
Решението за машинното гласоподаване беше повече политическо, което не значи, че е вярно и не следва да бъде ревизирано, сподели Кирилов.
Главната цел е не да създадем разбор с рекламация за решителност, тъй като такива разбори ние имаме. Имаме от това време, от последно време и за тези избори, показан подобен разбор, продължи с мисълта си министърът. Той, като елементарен жител, нямал рецензии към работата на ЦИК, към това по какъв начин са организирали гласуването и осведомителната акция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР