От транспортния бранш в страната настояват да отпадане скока на

...
От транспортния бранш в страната настояват да отпадане скока на
Коментари Харесай

Tранспортният бранш настоява да отпадане скока на тол таксите

От транспортния отрасъл в страната упорстват да отпадане скока на тол таксите. От 1-ви юли тази година превозвачите би трябвало да заплащат с 50 % по-високи ставки, за това че употребяват българските пътища. От бранша заплашиха даже с митинги.

След среща на асоциациите на транспортния отрасъл пристигна и настояването да бъде отсрочено нарастването. „ Настояваме това нарастване да бъде отсрочено не тъй като не беше към този момент отсрочено един път, ами тъй като има проблем с тази тол система. Настояваме за цялостен одит на тази тол система ”, сподели за Нова Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Според Владимир Майсторов - притежател на два камиона, няма основателна причина за повишаване на тол таксите от 1-ви юли. „ Караме по рискови пътища. Парите, които ги събират от тол такси, не отиват за пътища. Те отиват в бюджета. От бюджета си запълват 3% дефицити и така нататък за наша сметка. Тези пари не отиват за пътища ”, сподели Майсторов.

В отговор на по-скъпите тол такси огромните превозвачи се готвят да вдигнат цените на транспортните услуги. Според Ангел Траков, притежател на транспортна компания, изясни, че повишаването може да е с към 2-3 евроцента. „ Така приказвам за евро центове на интернационалния пазар. Понеже има доста огромно предложение на камиони, в случай че не съумеят да го прекалкулират на клиента, което чакаме да се случи, ще станем очевидци на банкрути ”, сподели Траков.

По данни на Съюза на интернационалните превозвачи десетки дребни компании към този момент са декларирали, че поради новите условия краткотрайно ще спрат активността си. Според сектора по-скъпите тол такси ще рефлектират директно върху джоба на потребителите. Основните артикули и артикули ще нарастнат от началото на юли.

Изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев изясни, че по техни сметки повишението на тол таксите ще се отрази с към 5-6 стотинки на цената на хляба, когато се пресметна върху всички тези транспорти, които водят хляба от зърното до масата на потребителя.

От сектора упорстват за нова среща с представители на страната и изрично обявиха желанието си за митинги. По думите на Йордан Арабаджиев повода за протестната подготвеност е, че превозвачите не виждат съответна реакция от страна на страната. „ Затова не изключвам вид и митинг на транспортния отрасъл ”, сподели Арабаджиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР