От Том и Джери до много преди това попкултурата е

...
От Том и Джери до много преди това попкултурата е
Коментари Харесай

Разбит е известен мит: не сиренето е любимата храна на мишките, а фъстъченото масло

От " Том и Джери " до доста преди този момент попкултурата е цялостна с мишки, които обичат сирене.

Но дали същинските мишки в действителност си умират по вкусния млечен артикул? Не тъкмо.

Като начало, не всички мишки са идентични, написа Лайф Сайънс “. Мишките са разнообразна група, която включва няколко разнообразни рода, Apodemus - полските мишки, и Mus - общоприетите мишки. Всеки тип мишка е привикнал със личното си местообитание, като пустинната мишка дребосък (Mus indutus) от Южна Африка или степната мишка (Mus spicilegus) от Източна Европа. Но мишката, която хората познават най-добре, е домашната мишка (Mus musculus).

Домашната мишка евентуално е еволюирала в Централна и Южна Азия, споделя Меган Фифър-Рикси, постепенен биолог от университета Дрексел във Филаделфия, който учи този тип. Но благодарение на хората тези гризачи са се популяризирали по целия свят - и когато става въпрос за храна, те не са изключително придирчиви.

Домашната мишка ще изяде съвсем всичко, което е наоколо, споделя Фифър-Рикси. Това може да включва зърнени храни, инсекти, боклуци - и да, сирене, в случай че има такова. Но сиренето никога не е обичаната храна на мишките, споделя тя.

Вместо това, домашните мишки наподобява обичат… фъстъчено масло.

" Те имат положително подушване, а то има много мощна миризма ", споделя Фифър-Рикси. Освен това фъстъченото масло съдържа доста протеини и мазнини, които мишките намират за привлекателни, добави тя.

Фъстъченото масло се предлага и от доста експерти по битка с вредителите като стръв за мишки. Фифър-Рикси сподели, че е чувала за някои хора, които се пробват да уловят домашни мишки, като топят късчета бекон във фъстъченото масло.

И по този начин, от кое място се е появила концепцията за мишки, които обичат сирене? Този въпрос, за жалост, наподобява няма безапелационен отговор.

Една от видимо недоказаните теории, които се популяризират в интернет, гласи, че в миналото хората са държали сиренето на открити лавици, за разлика от други храни, съхранявани в буркани или висящи от тавана. Тъй като сиренето е било леснодостъпно за мишките, хората може би са виждали мишки да ядат сиренето им, което е довело до актуалния мит - или най-малко по този начин гласи историята.

Кога се е зародила концепцията? Може би отпреди стотици или хиляди години. Някои интернет откриватели са разкрили, че римският мъдрец Луций Аней Сенека, живял през първи век от н.е., наподобява е приемал за даденост, че мишките обичат сирене.

Възможно е тази история за мишките и сиренето да съществува толкоз дълго, колкото дълго са съжителствали мишките и хората (и сиренето) - от залите на Древен Рим до въодушевените от гризачите детски алеи в актуалните покрайнини на Америка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР