От територия, през която просто преминаваше руски газ, България се

...
От територия, през която просто преминаваше руски газ, България се
Коментари Харесай

Радев: Бяхме пасивна територия, през която просто минаваше руски газ. Сега държим инициативата, търсят ни от юг и от север

От територия, през която просто преминаваше съветски газ, България се трансформира в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа, както и в скъп, почитан и издирван сътрудник, който инициира значими планове, взаимоизгодни за всички нас. Това сподели по време на брифинг пред медии българският държавен глава Румен Радев, който през днешния ден дойде в Гърция, с цел да взе участие на Осмия Делфийски стопански конгрес, оповестява познавач. сътрудник на Българска телеграфна агенция Илиян Цвейн. В момента имаме най-ниските цени на горивата в Европа, добави президентът.

" Тази година България взе участие на Делфийския стопански конгрес с престиж и самочувствие ", съобщи президентът. Той посочи, че за доста къс интервал служебното държавно управление e съумяло да реши стратегическите за България провокации.

" В момента България оползотворява по най-хубавия метод географското си състояние и участието си в Европейския съюз, като се грижи за своите ползи, само че и способства за постигането на ползите на нашите сътрудници ", уточни Радев, като добави, че " точно това е ключът към триумфа ".

Той напомни, че " преди години от заран до вечер ни просвещаваха с фантазията за газов хъб в България. Той обаче се осъществя едвам сега ". Не можеш да имаш същински, функционален газов хъб когато имаш единствено един източник на газ, аргументира се президентът.

" Едва в този момент осъществяваме тази идея, само че на напълно друго, доста по-високо и дейно равнище ", продължи той, като уточни, че сега България получава газ от Азербайджан, има свободен достъп до шест теримнала в Средиземно море, както и до газопреносните системи и на Гърция и на Турция.

Като стъпки към енергийната сигурност на страната и района ни, той уточни удвояването на потенциала на терминала в Ревитуса, напъните за удвояване на потенциала на газохранилището " Чирен ", както и организирането на транспарантни, дълготрайни търгове за покупки на газ и съглашението с Гърция за прилагане на всички техни терминали за полутечен природен газ.

" Сключихме съглашение и с Турция за прилагане на всички техни терминали и мрежата на турската компания " Боташ " - нещо, което нито една друга страна не е съумяла да реализира ”, сподели Радев.

Като различен значим миг, той посочи, че компанията " Лукойл " най-накрая се записва в България и заплаща налозите си тук. В момента имаме най-ниските цени на горивата в Европа, добави президентът.

Също по този начин през февруари подписахме с Гърция съглашение за изследване за създаване на петролопровода Александруполис - Бургас.

" Даваме вероятност и на нуклеарната енергика - преди два дни в София подписахме съглашение за българската самодейност " Солидарити кръг ", която отваря нова вероятност за всички страни от Централна и Източна Европа ”.

Според Радев София се е трансформирала в притегателна дестинация за всички балкански президенти, министър председатели, както и за високопоставени лица от Брюксел. Министрите на енергетиката от нашия район провеждат постоянните си срещи в българската столица, посочи президентът.

" Не просто като платформа за търговия с газ, а като дълготрайно, стабилно, взаимноизгодно съдействие сред страни с общи цели и обща визия в района. Визия и енергийна политика, които значително се коват в България ", уточни Радев.

Президентът подчерта още, че доста страни от района желаят да се включат в нашите начинания, свързани с енергетиката.  " Обърнахме посоката на отношение към България. Ние бяхме просто една пасивна територия, през която преминаваше съветски газ. Сега държим самодейността, предлагаме концепциите и метода по които да се осъществят, след което и ги реализираме ".

" Търсят ни както от юг, по този начин и от север, тъй като всички тези енергийни потоци се пресичат на нашата територия. Всички наши съседки и даже страни, които не граничат с нас, желаят да си сътрудничим, сподели Радев, след което изброи, че по енергийни тематики сме издирван сътрудник от Унгария, Словакия, Австрия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Хърватия, Молдова, Украйна, а също и Турция и Гърция, от които идват енергийните доставки.

Също по този начин президентът съобщи, че чака от нашите сътрудници от Румъния да дадат ход на нашите планове за повече мостове по река Дунав.  " Става въпрос освен за стопански изгоди, само че и за сигурност, която е извънредно значима в днешно време ". Той изрази вяра, че благодарение на Европейската комисия, скоро ще стартира развиването на тези значими и за двете страни планове.

Коментирайки Западните Балкани, които също са част от тематиките на Делфийския стопански конгрес, и в частност във връзка с Северна Македония, Радев сподели, че има доста ясно решение на Европейски Съюз, отразено в преговорната рамка, която тя е приела. Това е условие на Европейски Съюз, не просто българско условие.

" Ако Северна Македония желае да приключи сполучливо тези договаряния, тя би трябвало да извърши всички условия от взаимния протокол, които е част от преговорната рамка, както и да съблюдава контракта за добросъседство с Българя, който също е част от нея ”, сподели не на последно място Радев, като съобщи още: " Това зависи от политическото управление на Република Северна Македония ”.

Запитан за бюджета, импортиран за гласоподаване в Народното събрание от служебния кабинет, Радев сподели, че той отразява в цялостна степен всичко това, което народните представители одобриха с решенията си в няколко поредни Народното събрание, както и в последните две постоянни държавни управления.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР