От следващата седмица влизат в сила нови по-високи цени на

...
От следващата седмица влизат в сила нови по-високи цени на
Коментари Харесай

Такситата с нови цени

От идната седмица влизат в действие нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в разпоредба 34 от Закона за автомобилните транспорти. Променя се метода на установяване на първичната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната цена в обитаемо място, заяви Българска национална телевизия.

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa най-малко 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Това обаче не значи, че цените на всички компании ще скочат незабавно. Според наредбата до три месеца превозвачите би трябвало да си сменят цените.

Транспортният министър има обвързване да дефинира метода, по който превозвачите са длъжни да афишират пред клиентите си цените и изискванията за транспорта. В Закона за автомобилните транспорти е вменено обвързване на общинските препоръки да дефинират в период до 31 октомври минимални и оптимални цени за таксиметров транспорт на пасажери за километър пробег за идната година. Когато общинският съвет не дефинира минимални и оптимални цени, се ползват цените към 31 декември на миналата година.

Други от главните промени произтичат от последните промени в Закона за автомобилните транспорти и са свързани с прекосяването към общините на регистрационния режим за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите към този момент ще бъде напълно в общината.

Досега Изпълнителна организация Автомобилна администрация издаваше разрешителното за транспортьор, а регистрацията на транспортните средства в общините. Сега към този момент и двете неща ще случват единствено в общините, а документите към този момент ще се трансферират електронно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР