От следващата година се очаква в Русия легално да се

...
От следващата година се очаква в Русия легално да се
Коментари Харесай

Алкохол на един клик разстояние

От идната година се чака в Русия легално да се купува алкохол през интернет. За новостите, свързани с алкохолния пазар, публично заяви съветското министерство на финансите, което възнамерява първоначално да облекчи режима единствено за пенливите виновност със предпазени географски имена за генезис. От 2021 година обаче ведомството се кани да анулира възбраната за продажби в интернет и на бирата и на виното. Целта е да се понижи административната тежест върху алкохолния бизнес, настояват от съветското министерство на финансите. За руснаците покупката на спиртни питиета посредством интернет ще се разграничава малко от нормалния онлайн шопинг. Заплащането на стоката ще става при нейното приемане след инспекция на персоналните документи. От своя страна фирмите, търгуващи в мрежата с алкохол, са длъжни да подадат заявление за включването им в специфичен указател, който ще бъде поддържан от " Росалкохолрегулиране " и да се записват в домейн зоната egais.ru.

Легализирането на онлайн търговията на спиртни питиета ще понижи контрабандата, убеден е ръководителят на Центъра за проучване на федералния и районния пазар на алкохол (ЦИФРРА) Вадим Дробиз. По неговите думи в онлайн пространството се продава 80% от незаконния алкохол, което може да докара до всеобщи отравяния. Така от фалшификатите могат да пострадат и благоразумните жители, които купуват по интернет безценен вносен алкохол. Новите ограничения разрешават да намалеят случаите на отравяне и сивият бранш да бъде изкаран на ярко, твърди още Дробиз.

Електронната продажба на спиртни питиета бе неразрешена още през 2007 година Притеснявайки се от неналичието на регулация на онлайн пространството и увеличението на фалшификатите, управляващите в Русия взеха решение да оставят продажбата на алкохол единствено в офлайн точките, т.е. в магазините. Оттогава да се поръчва алкохол в интернет с публична поръчка беше невероятно, само че продавачите бързо откриха излаз от новата обстановка.

Алкохолни питиета към този момент можеха да се поръчват като дарове, които са в границите на избрана цена. Освен това те могат да съпровождат поръчката на тютюневи произведения и аксесоарите за тях. Тези способи станаха изключително известни измежду руснаците, тъй като, в случай че поръчката е направена по мрачно, търговците се застраховат и от санкции поради продажбата на алкохол през нощта. Като равносметка през 2017 година онлайн продажбите на корав алкохол в Русия са се нараснали с 42 на 100. По данни на Асоциацията на фирмите за интернет търговия тогава съветските консуматори са купили в мрежата 1,4 млн. литра алкохол. Най-често те са купували уиски и коняк (38%), водка, текила и ракия (31%), виновност и шампанизирани питиета (22%). Впечатляващ е фактът, че съществени клиенти са дамите, които поръчват алкохол за своите ръководители. Независимо от големия растеж на продажбите в този сегмент поръчките изцяло влизат в сивия бранш, споделя президентът на Асоциацията на фирмите за интернет търговия Артьом Соколов. Според него всеки месец те записват над 300 въпроса на консуматори по тематиката за търговията с алкохол в мрежата.

" До 90% от сенчестия пазар ще мине в полето на легалния бизнес, в случай че се одобряват предложенията на министерството на финансите. Сега пазарът на незаконните продажби се пресмята от 1,7 до 10 милиарда рубли. При това 70% от продажбите се падат на твърдия алкохол, а единствено 30% на нискоалкохолните питиета, разяснява Соколов. Според него, в случай че на добросъвестните търговци се позволи бизнесът в интернет, алкохолът, продаван там, може да поевтинее поради огромната конкуренция и опцията за сравняване на цените.

Впрочем последните статистически данни в Русия сочат, че делът на руснаците, които не използват алкохол, понижава. За последните пет години той е паднал от 40 на 33 на 100. По оценки на ЦИФРРА през предходната година на всеки руснак се падат 14,3 л консумация на алкохол, което е с 8% повече от изпитото през 2017 година При това повече от употребявания алкохол се пада на Ненецкия самостоятелен окръг, Сахалинска, Магаданска и Московска област, а също по този начин и на Карелия. За най-трезви бяха приети републиките от Северен Кавказ - Чечня, Ингушетия и Дагестан. Анализатори на алкохолния пазар в Русия свързват отрицателните трендове там със замразяването на акцизите през последните две години. Сега акцизът е едвам 9% от цената на литър алкохол в Русия. А забележителна част от изпитото по традиция се пада на водката, което се отразява отрицателно върху здравето на руснаците. Всъщност рухването на възбраната за търговия в мрежата надали ще докара до всеобща алкохолизация на популацията. В началото там ще се продават вино и нискоалкохолни питиета. По създание това е един дребен сегмент от пазара. При това би трябвало да се регистрира, че за доставката на алкохол ще би трябвало да се заплаща същата цена все едно си го купил от магазина, обобщава Вадим Дробиз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР