От щаба на кандидатът за столичен кмет на партия Възраждане,

...
От щаба на кандидатът за столичен кмет на партия Възраждане,
Коментари Харесай

Нови разкрития за корупционите практики в Столична община, направи кандидатът за кмет на София от Възраждане – Николай Дренчев

От щаба на претендентът за столичен кмет на партия Възраждане, оповестиха нова порция разкрития за корупционно държание и практики от страна на софинйската общинска администрация и по-конкретно от страна на тази в регион „ Връбница”.

След разкритията за раздадените общински жилища на близки до районния кмет Младен Младенов чиновници в регион „ Връбница”, този път от партията на Костадин Костадинов изнесоха детайлности за метода, по-който се вършат публичните поръчки от скандалния областен кмет на ГЕРБ.

Прочита на обществено наличната информация за провежданите публични поръчки във „ Връбница”, разкрива много притеснителни условия. Един образец обаче, буди най-големи въпросителни.

В западните и северозападните околности на София и в частност, в регионите „ Връбница”, „ Надежда”, както и в прилежащата община Божурище има няколко компании с еднакъв притежател, които се къпят в паричната обич на ръководените от ГЕРБ районни кметства. Особено великодушен към този „ процъфтяващ бизнесмен” е кметът на регион Връбница Младен Младенов.

Става въпрос за локалния предприемач Евтим Божилов Славков, неговите компания „ Кристал 2007 “ ЕООД и консорциума „ ПРОФИ-СТРОЙ “ ДЗЗД, в който „ Кристал 2007 “ ЕООД на Евтим Славков държи 90%.

Справка в регистъра за публичните поръчки сочи, че в интервала 2011 – 2018 година през последните два мандата от ръководството на ГЕРБ в регион „ Връбница” и прилежащите му регион „ Надежда” и община Божурище, тези две компании на Евтим Славков е спечелили общо 7 публични поръчки на стойност от близо 6 000 000 (шест милиона) лева без Данък добавена стойност. Предметът на поръчките е обвързван с ремонт на улична мрежа и тротоари, създаване на ВиК инфраструктура.

Три месеца преди изборите, в края на м. юли 2019 година като единствен неотстранен в процедурата за асортимент на участник, компанията на „ Кристал 2007 “ ЕООД на Евтим Славков печели още една поръчка на стойност 400 000 лева без Данък добавена стойност за „ Текуща поддръжка на уличната мрежа и уреди на територията на Столична община - регион „ Връбница “.

Дотук, всичко би било в границите на естествените процедури при оповестяване и осъществяване на публичните поръчки, в случай че в доста от случаите компанията „ Кристал 2007 “ ЕООД или консорциума, в който взе участие не беше единствен участник в поръчките или като единствен участник, позволен до отваряне на ценовите оферти.

Разбира се, препоръчаните цени от печелившите компании на Евтим Славков постоянно са оптимално близки до пределно допустимите оптимални стойности по поръчките.

Във всички тези случаи, вместо да приключи поръчките (при един единствен останал участник), както предлага Законът за публичните поръчки (чл. 101, алинея 2), Младен Младенов драговолно подписва контракти на оптимални цени. При тези условия, явно правила като целенасоченост и изгодност при харченето на парите на данъкоплатците в София стоят на втори проект.

Защо се случва това, и за какво този предприемач и неговите форми се употребяват с такова снизхождение от страна на столичната администрация, излиза наяве от едно “невинно “ събитие от 10 октомври 2019 година, провело се в разгара на предизборната акция и напоително отразено в медии, на формалната интернет страница на партия ГЕРБ, на фейсбук страниците на госпожа Йорданка Фандъкова и претендентът за следващ мандат като кмет на регион „ Връбница” Младен Младенов.

Става дума за едно от предизборните събития на ГЕРБ, кмета на София - Йорданка Фандъкова и кмета на Връбница – Младен Младенов под формата на среща с жителите и бизнеса от региона, което се организира не къде да е, а в централата на компаниите на Евтин Славков – комплексът „ Кристал “, намиращ се върху терен от няколко декара, сред бул. „ Ломско шосе “, ул. „ Обелски път “ и ул. „ Илия Георгов “ в столичния квартал Обеля.

Обектът на локалния предприемач Славков обитава огромна бензиностанция, автокъща, плувен басейн, ресторант, фитнес зала, конферентна зала, офиси и други уреди, на които би завидял всеки примерен комбинат за битови услуги от време на „ соца “. Според Възраждане, това е прегледен образец за спор на ползи и слага големи подозрения за корупция.

Сянката на подозрението, по отношение на корпоративните обвързаности на кмета на регион Връбница – Младен Младенов, става още по-мрачна като се вземе поради, че синът му (Васил Младенов), на много нежна възраст през 2016 година, става едноличен представител на американската офшорка от щата Невада „ ЙОДИНИ КОРПОРЕЙШЪН “, както и притежател, и шеф в дъщерното й българско сдружение „ ИНВАЙРЪН СЪЛЮШЪНС “ с капитал от 2 000 000 (два милиона) лева и седалище на ул. „ Иван Кондов “ № 9 в столичния квартал „ Бояна “, над Киноцентъра, където се обитава първокласна къща с размерите на прогимназия. От Възраждане питат, кой в действителност е действителния притежател на тази офшорка, и дали зад нея не стоят пари и хора, които са в основата на бизнеса с публични поръчки в регион „ Връбница”, както от възложителите, по този начин и от изпълнителите.

Краткият коментар на претендентът за кмет на София от Възраждане – Николай Дренчев бе: „ Както в този, по този начин и в доста други случаи, виждаме едно цялостно главозамайване от страна на общинската администрация в София, от 10 години окупирана от ГЕРБ. Тези хора би трябвало да си отидат, а един цялостен одит на огромната Столична община, както и на всичките й районни подразделения, следва да бъде първият ангажимент на новите хора, които ще застанат отпред на София, след 27 октомври!”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР