От СДВР отчитат по-малко кражби в столицата през лятото на

...
От СДВР отчитат по-малко кражби в столицата през лятото на
Коментари Харесай

Експерт показа как може крадец да проникне с обикновена отвертка през подсилена дограма


От Столична дирекция на вътрешните работи регистрират по-малко обири в столицата през лятото на 2019 година спрямо предходната година. Въпреки това не трябва да подценяваме изобретателността на апашите.

В ефира на БТВ беше направена проява по какъв начин за няколко секунди единствено благодарение на отвертка, може да се преодолее дограмата ни. Подсилването на външната врата и частната защита са измежду най-препоръчваните препоръки, става известно обаче, че това не е задоволително. Често крадците влизат през прозорците.

Експертът Явор Василев сподели образно по какъв начин може да се проникне с елементарна отвертка, даже и през подсилена дограма.



Оказва се, че броят на арестуваните за домашни кражби е по-голям. На първо място крадците протягат ръка към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – тв приемници, таблите, фотоапарати, аудиотехника.

Най-често те влизат с щурм с професионално направени принадлежности като шперцове, по-рядко избират да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата заплеснатост, те влизат през отворени балконски порти или прозорци.



„ В взаимозависимост от информацията, която са получили лицата от престъпния контингент, че се държат огромни суми пари или полезности – те се самоорганизират каква ключалка би трябвало да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и по какъв начин тя да бъде отключена “, разяснява Марио Киричков, действен служащ в бранш „ Кражби” към Столична дирекция на вътрешните работи.

Той добави, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, откакто счупят патронника на бравата със профилиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба мощ или отключване са много по-малко.



„ Това са лица от профилиран престъпен контингент. Често получават информация от някой непосредствен, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вид е на инцидентен принцип – взимат каквото намерят”, съобщи Марио Киричков и добави, че едно жилище се следи към четири дни преди да бъде атакувано.

Служителят на Министерство на вътрешните работи посочи, че кражбите се правят най-често в часовия диапазон сред 8:00 ч. и 11:00 ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР