От Сдружение Прогресивно общество настояват да се проведе национален референдум

...
От Сдружение Прогресивно общество настояват да се проведе национален референдум
Коментари Харесай

Граждани поискаха референдум за еврото

От Сдружение " Прогресивно общество " упорстват да се организира народен референдум за въвеждане на еврото. " В момента всичко става на мрачно и без експертни диспути. Народът би трябвало да реши дали България да одобри еврото или да се резервира левът като национална валута ", съобщи Росен Миленов от организацията. От сдружението провеждат предприемчив комитет за производство на народен референдум, в който жителите да отговорят на четири въпроса. Сред тях са: " Желаете ли да бъде непокътнат българският лев, а България да не влиза във валутния механизъм и да не приема еврото, до момента в който междинната работна заплата в страната не доближи междинното ниво в Европейския съюз? ". Както и: " Желаете ли наложителен народен референдум да се инициира с най-малко 50 000 подписа на жители с изборни права, събирани в продължение на не повече от 4 месеца? ".

" Управляващата клика готви следващия обеден грабеж на българското население. Не може с това ниско ниво на приходите да вкарват еврото. Ще се стопят и дребните спестявания на хората, приготвили си по 3-4 хиляди лева за незабавни здравни потребности ", съобщи Миленов. " Нямам доверие на тези, които ни ръководят. Не имам вяра, че нашата политическа класа ще успее да отбрани националните ползи. Заради това съм последовател на референдум за приемането на еврото ", съобщи доцент Огнян Боюклиев.

По думите на доцент Григор Сарийски от Икономическия институт на Българска академия на науките след приемане на еврото банките ще могат да кредитират доста по-агресивно, което води до по-голямо задлъжняване както на жителите по този начин и на компаниите. Което усилва риска от банкрути. Държавата ще може да тегли заеми на по-ниска рента, което основава заплаха от свръхзадлъжняване както се случи с Гърция. " Карат ни да влезнем в една къщурка на недодялан градеж, а да изгорим тази, която имаме - валутния ръб, разяснява Сарийски. Всички огромни стопански системи чакат рецесия в идващите години, а сега в еврозоната се прави ремонт. Не може да си ремонтирате къщата в бурно време. Освен това еврозоната не извършва нито едно от обещанията си, в същото време тя придобива чисто политически окраски ", заключи специалистът. За образец той уточни прословутата климатична договорка, за която ще бъдат изхарчени над 1 трилион евро. Ефектът от нея обаче ще бъде унищожаването на конкурентоспособността на европейските производители, съобщи Сарийски.

В края на януари социологическо проучване сподели, че болшинството от българите не поддържат влизането на България в еврозоната и са склонни да издигнат въпроса на референдум. Над половината от запитаните - 54%, желаят и биха взели участие в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като най-малко половината от запитаните са сигурни, че няма да поддържат еврото. Едва 19% утвърждават курса на държавното управление към чакалнята на еврозоната.

Детелин Кънчев от " Прогресивно общество " прикани хората да поддържат концепцията за референдум за еврото. И заяви, че на 7 февруари от 12 часа пред Народното събрание ще има митинг против държавното управление, в който прикани жителите да се включат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР