От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите /СВВП/ се обявиха за

...
От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите /СВВП/ се обявиха за
Коментари Харесай

От Съюза на военноинвалидите се надяват на промяна в законов текст в подкрепа на най-тежко засегнатите

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите /СВВП/ се оповестиха за смяна в законов текст, която да даде опция за по-адекватна материална поддръжка на най-тежко засегнатите.

Имаме проблем в закона за хората с увреждания, става въпрос за член 70, където е регламентирана месечна финансова поддръжка според от % изгубена продуктивност, въз основата на линията на беднотия, уточни ръководителят на съюза Петър Велчев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Национален статистически институт: През 2016 година разноските за обществена отбрана са 16 455.2 млн. лева

Военноинвалидите от първа група с непозната помощ би трябвало да са посочени в т. 5, която регламентира, че хора с трайни увреждания над 90 на 100 с избрана непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност, имат право на месечна финансова поддръжка в размер 57 на 100 от линията на беднотия. Но тъй като не са написани там, вместо да получават 213 лв. по тази точка, те са приравнени към т. 3 "над 90 на 100 степен на увреждане - в размер 25 на 100 от линията на беднотия ", която обаче не включва непозната помощ. И по този начин 168 военноинвалиди са лишени от към 111 лв. финансова поддръжка месечно, уточни Велчев.

Заради това в края на предходната година от съюза са създали предложение посредством "Обединени патриоти ", с цел да бъдат включени военноинвалидите в член 70 т. 5 на Закона за хората с увреждания, само че то не е било признато поради мнозина въздържали се. А разликата, която би трябвало да се доплаща, е към 300 000 - 350 000 лв. на година за 168 души, сподели Петър Велчев, който дефинира вота като политически, а не финансово аргументиран.

На базата на случилото се е формирана кореспонденция в Комисията за отбрана от дискриминация и се чака решение, изясни юристът Иван Сотиров. Двойната национална представителност на съюза не го прави миропомазан, уточни той. И изрази вяра комисията в уголемен петчленен състав да излезе с рекомендация за смяна в член 70 т. 5, където поименно да бъдат изписани военноинвалиди и военнопострадали.

Съюзът има двойна национална представителност - веднъж по характерния закон за военноинвалидите и военнопострадалите, и повторно - по закона за хората с увреждания. Към 31 март т.г. военноинвалидите и военнопострадалите са 4425 индивида, по данни на Национален осигурителен институт. От тях 2240 са военноинвалидите, които получават персонална пенсия, и 2185 индивида са военнопострадали. От тези 2240 военноинвалиди 277 са със изгубена продуктивност над 90 %, 744 - с от 70 до 90 %, а 1216 индивида - със изгубена продуктивност от 50 до 70 %.

Към 31 март ветераните са 725 индивида. Велчев дефинира размера на военноинвалидните пенсии като "неуважителен " и не даващ на тези хора опция да живеят обикновено. Хората със изгубена продуктивност от 50 до 70 % са с пенсия от 152 лв., тези с от 70 до 90 % - 187 лв., а хората в най-тежката категория получават 199 лв. месечно. От тези 277 военноинвалиди със изгубена продуктивност над 90 %, 168 все още са тези от първа група с непозната помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР