От Сара Макфарлейн и Сузана ТуидейлЛОНДОН (Ройтерс) – Гигантските батерии,

...
От Сара Макфарлейн и Сузана ТуидейлЛОНДОН (Ройтерс) – Гигантските батерии,
Коментари Харесай

Гигантските батерии изтощават икономиката на газовите електроцентрали

От Сара Макфарлейн и Сузана Туидейл

ЛОНДОН (Ройтерс) – Гигантските акумулатори, които обезпечават устойчиво електрозахранване посредством компенсиране на прекъсващите възобновими доставки, стават задоволително евтини, с цел да се разработчиците изоставят десетки планове за генериране на газ в международен мащаб.

Дългосрочната стопанска система на централите, работещи с газ, употребявани в Европа и някои елементи на Съединените щати главно за компенсиране на непостоянния темперамент на вятърната и слънчевата сила, се трансформират бързо, съгласно изявленията на Ройтерс с повече от дузина разработчици на електроцентрали, банкери, финансиращи планове, анализатори и консултанти.

Те споделиха, че някои оператори на акумулатори към този момент доставят аварийно зареждане към мрежи на цена, конкурентна на газовите електроцентрали, което значи, че газът ще се употребява по-малко.

Промяната провокира догатки за дълготрайно търсене на газ и може да значи, че природният газ има по-малка роля в енергийния преход, в сравнение с се допуска от най-големите изброени огромни енергийни компании.

През първата половина на годината 68 плана за газови електроцентрали бяха арестувани или анулирани в международен мащаб, съгласно данни, предоставени извънредно на Ройтерс от основана в Съединени американски щати организация с нестопанска цел Global Energy Monitor.

Последните анулирания включват решението на разработчика на електрическа централа Competitive Power Ventures, оповестено през октомври да се откаже от план за газова централа в Ню Джърси в Съединените щати. Той цитира ниските цени на електрическата енергия и неналичието на държавни дотации, без да дава финансови детайлности.

Британската самостоятелна Carlton Power се отхвърли от проектите си за 800 милиона паунда (997 милиона долара) газова електроцентрала в Манчестър, Северна Англия, през 2016 година Отразявайки смяната в стопанската система в интерес на съхранението, тази година започва проекти за създаване на една от най-големите акумулатори в света на мястото.

„ В началото на 90-те години на предишния век управлявахме базови газови съоръжения, в този момент те са се пренасочва към евентуално 40% от времето и това ще спадне до 11%-15% през идващите осем до 10 години “, сподели Кийт Кларк, основен изпълнителен шеф на Carlton Power, пред Ройтерс.

Без даване детайлности за цените, които съгласно фирмите са чувствителни от комерсиална позиция, Кларк сподели, че Карлтън се е затруднил да финансира плануваната газова апаратура частично заради несигурността по отношение на приходите, които ще генерира, и броя часове, в които ще работи.

МОДЕЛИ ПОД ПРОВЕРКА

Разработчиците към този момент не могат да употребяват финансово моделиране, което допуска, че газовите електроцентрали се употребяват непрекъснато през целия им живот от повече от 20 години, споделиха анализатори.

Вместо това разработчиците на модели би трябвало да плануват какъв брой генерирането на газ е належащо по време на пиково търсене и за компенсиране на периодичността на възобновимите източници, които е мъчно да се плануват.

„ Наистина става по-сложно “, Найджъл Скот, началник на структурирана търговия и финансиране на артикули в Sumitomo Mitsui Banking Corporation, сподели.

Инвеститорите влагат нараснал надзор върху моделирането, добави той.

Банките са фокусирани върху финансирането на фабрики, които имат обезпечени доходи, трима банкери, участващи в енергиен план финансите споделиха, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да приказват с пресата.

Много страни по света, само че изключително в Европа, дават заплащания за аварийни електроцентрали посредством пазари за мощ. На тези пазари производителите на електрическа енергия се наддават да бъдат аварийни снабдители.

Системата от дълго време е подложена на критика от деятели за околната среда на съображение, че може да се равнява на дотация за изкопаеми горива. Неговите бранители споделят, че е належащо да се подсигурява безпроблемното консолидиране на възобновима сила и че заплащанията могат да възнаградят и батериите. уведомление за посрещане на пиково търсене, или за покриване на спирания в други централи, или за компенсиране на отклонения в производството на вятърна или слънчева сила.

Тези заплащания могат да подобрят стопанската система за централите, работещи с газ, само че са незадоволителни за подсигуряват дълготрайни облаги.

Carlton Power обезпечи контракт за търг за потенциал за своята планувана газова централа в Обединеното кралство, само че трябваше да се откаже от него заради закъснение на обезпечаването на вложения заради неустановеност по отношение на бъдещите доходи на плана.

Обединеното кралство за първи път вкара пазар на потенциал през 2014 година и повече от дузина страни го последваха с сходни схеми.

Операторите на акумулатори и междусистемни връзки също вземат участие в тези търгове и започнаха да печелят контракти.

Според BloombergNEF цената на литиево-йонните акумулатори е намаляла на половина от 2016 година до 2022 година до 151 $ за киловатчас предпазване на батерията.

В същото време производството на сила от възобновими източници е доближи рекордни равнища. Вятърът и слънчевата сила захранваха 22% от електрическата енергия в Европейски Съюз предходната година, съвсем удвоявайки каузи си по отношение на 2016 година и надминавайки каузи на производството на газ за първи път, съгласно European Electricity Review на мозъчния концерн Ember.

„ В в ранните години пазарите на потенциал бяха доминирани от електроцентрали с изкопаеми горива, осигуряващи гъвкаво електроснабдяване “, сподели Саймън Вирли, началник на енергетиката в KPMG. Сега батериите, интерконекторите и потребителите, които пренасочват потреблението на електрическа енергия, също обезпечават тази еластичност, добави Вирли.

РАСТВАЩИ РИСКОВЕ

Стартирането през март на Keadby 2 на английската енергийна компания SSE, a газова електроцентрала в източна Англия, беше подкрепена от 15-годишен държавен контракт, подписан през 2020 година, за даване на аварийни електроенергийни услуги към мрежата от 2023/24 година Заводът беше финансиран от компанията, преди да има стендбай контракт, и лиши четири години и половина, с цел да се построи.

Икономиката за подобен цех в този момент би изглеждала друго, сподели Хелън Сандърс, началник по корпоративни въпроси и резистентност в SSE Thermal.

„ Не мисля, че в този момент бихме взели капиталово решение без сигурност на приходите посредством някакъв механизъм заради присъщия риск, обвързван със сигурността на приходите, “ Сандърс сподели.

„ Ако инвестирате в нещо, основано напълно на излагане на комерсиалния пазар, в действителност ще би трябвало да видите доста, доста високи цени на електрическата енергия, в случай че търсите единствено по-ниска брой часове. "

Усилията за понижаване на въглеродните излъчвания могат да прибавят още разноски към инсталациите за изкопаеми горива: страни, в това число Обединеното кралство и Съединените щати, обмислят да изискват от операторите да модернизират инсталациите с инфраструктура за хващане на въглерод.

Правилата на Европейския съюз, въведени през януари, изискват газовите съоръжения, които търсят достъп до зелено финансиране, да бъдат построени с хващане на въглерод или да могат да преминат към потребление на нисковъглеродни газове като водород от 2035 година

ИЗКЛЮЧВАНЕ, Електромобили

Тъй като енергийният преход набира скорост, други разработки може да понижат потребността от аварийни съоръжения.

Търговецът на дребно на дребно на сила в Обединеното кралство Octopus Energy предходната година организира тествания, които предложиха да заплащат на семействата дребна такса за прекъсване на потреблението на електричество за един час по време на интервали на огромно търсене.

Изпитанията покриват еквивалентното количество ползване на сила, което би покрила дребна газова централа, или какво може да се спести посредством изключване на повече повече от половин Лондон за един час.

Електрическите транспортни средства са спомагателен проблем, защото могат да бъдат зареждани, когато търсенето е едва, и по-късно да зареждат домовете или да изпращат сила назад към мрежата по време на интервали на пиково търсене.

Типичен EV стои паркиран 90% от времето с батерия, способна да запази задоволително сила, с цел да зарежда междинния съвременен дом за два дни, сподели енергийната софтуерна платформа Kaluza в отчет, оповестен през декември.

В Европа се чакат 40 милиона електрически транспортни средства до 2030 година, способни да изместят към една трета от потенциала на газовата сила в района, съгласно Калуза.

„ Има доста неща, на които мрежата може да обърне внимание, когато стартира да отклони взор от стандартното потомство “, сподели Кларк от Carlton.

($1 = 0,8025 паунда)

(Доклад от Сара Макфарлейн и Сузана Туидейл; Редактиране от Саймън Уеб и Барбара Луис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР