От “Репортери без граници“ дадоха десет препоръки към политическите формации

...
От “Репортери без граници“ дадоха десет препоръки към политическите формации
Коментари Харесай

“Репортери без граници“ с 10 препоръки към политиците за медийната свобода в България

От “Репортери без граници “ дадоха 10 рекомендации към политическите обединения в България във връзка с тежката обстановка с медийната независимост. Организацията показва вярата си тези хрумвания да подтикват предизборния спор, а участниците в акцията да се ангажират с промените.
Препоръките се отнасят до сигурността на публицистите, достъпа до информация, етиката и транспарантното финансиране на медиите. Предложенията са направени благодарение на български медийни специалисти.
“След да трансформира свободата на медиите в собствен приоритет, в този момент рекомендациите ни са ориентирани към всички политически партии и към българското общество “, се споделя в позицията.
“Свободата на медиите в България стигна до задънена улица и самостоятелните медии са на ръба на заличаването “, разяснява Павол Салай, който е началник на Бюрото на „ Репортери без граници “ за Европейски Съюз и Балканите. Той припомня, че изборите дават опция за деяние на всяка партия и всеки гласоподавател, който демонстрира угриженост.
 Рашидов: Улицата стартира да кадрува, стига с тази независимост на словото Рашидов: Улицата стартира да кадрува, стига с тази независимост на словото
Не знам дали е профилактика и по този начин се прави - не знам, не съм специалист. Щом министър председателят е споделил - значи е по този начин. Не мога да разясня прем...
Салай показва, че към момента не е прочут поръчителят на нападението против Слави Ангелов (168 часа), а следствието за полицейския побой над Димитър Кенаров завърши с отвод от прокуратурата. Николай Стайков от „ Антикорупционния фонд “ пък получи защита едвам след намесата на „ Репортери без граници.
„ Репортери без граници “ припомня предлагането си за основаване на самостоятелна национална комисияМеждународната организация приказва за това персонално с премиера Бойко Борисов, само че той отхвърли безмълвното предлагането В момента България е на 111-то място от 180 страни в международния показател за медийна независимост на „ Репотери без граници “, което е най-лошата позиция в Европейски Съюз.
Първият подложен впроблем е за сигурността. Организацията упорства за осъществяване на огромна правосъдна промяна, която да подсигурява независимостта на полицията, прокуратурата и съдилищата, с цел да се реализира господство на правото в България.
Според „ Репортери без граници “ би трябвало да се проверяват от без значение полицейско звено, като се отвори специфична линия за сигнали от публицисти и да се усилят наказванията при посягане против представителите на медиите.
Има предложение за основаване на европейски механизъм за отбрана на публицистите от каузи за заплашване („ каузи плесници “). По тематиката към този момент работи и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.
 Доклад показва десетте страни с рискова цензура върху медиите Доклад показва десетте страни с рискова цензура върху медиите
Еритрея е страната с най-силна цензура върху медиите в света, гласи отчет на американския Комитет за отбрана на публицистите, изследва...
„ Репортери без граници “ оферират да се създаде транспарантен и справедлив механизъм за разпределение на обществените запаси за медиите, в това число парите за информационните акции, които се дават от Европейски Съюз. Организацията разяснява, че тази работа би трябвало да се прави от, която да има право даже да стопира общественото финансиране за издания, нарушаващи етичните стандарти в специалността.
Предлага се подсилване на независимостта на публичните медии – Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция. Това може да стане посредством обезпечаване на цялостната им финансова самостоятелност и промени в процедурите за избор на техните ръководители. „ Репортери без граници “ желаят гаранции, че публицистите в тези три медии ще имат право да подлагат на критика своите шефове без това да се смята за демонстрация на непочтеност.
Отделно от това се упорства за разпространение на активността на, като се окуражат жителите да подават сигнали до него. Този орган може да се трансформира в опция на съда и да понижи броя на така наречен каузи за заплашване против публицисти. „ Репортери без граници “ упорстват за отваряне на дебата за усилване на професионалния потенциал и независимостта на Съвета за електронни медии.
Не на последното място организацията предлага възстановяване на журналистическото обучение в страната, медийната просветеност и равния достъп до информация от институциите.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР