От речта на министъра на отбраната Тодор Тагарев при откриването

...
От речта на министъра на отбраната Тодор Тагарев при откриването
Коментари Харесай

Тагарев: Хибридната война на Кремъл е срещу избора ни да сме част от Европа


От речта на министъра на защитата Тодор Тагарев при откриването на образователната година във Военната академия " Г. С. Раковски "
Откриваме образователната година най-старото висше военно образователно заведение в България в интервал, в който политиката на силата се завърна в Европа. Войната на Русия срещу Украйна ни слага пред предизвикването ускорено да построяваме и развиваме мощна българска защита в границите на НАТО и Европейски Съюз.

Днес сме изправени пред редица сложни провокации за сигурността ни. Демографската рецесия оказва отрицателно въздействие върху попълването на въоръжените сили с задоволително стимулиран и квалифициран персонален състав. Навлизането на нови технологии трансформира характера на войната. Конфликтите се водят по едно и също време в няколко или във всички области на интервенциите - по суша, вода, въздух, в Космоса и в киберпространството, с отчитане на физическото, виртуалното и когнитивното измерение. Въоръжените сили ще работят във все по-сложна осведомителна конюнктура.
Реклама
Наложително е превъзмогването на софтуерната назадничавост, постигането на оперативна съгласуемост със съдружниците, разкъсване с остатъчното руско завещание и зависимостите от Русия. Стратегическата идея на НАТО дефинира Русия като най-значимата и директна опасност пред сигурността на съдружниците. България е обект на систематична съветска хибридна експанзия. Кремъл ще продължи да употребява всяка опция за подкопаване на нашия необратим цивилизационен избор да бъдем част от Европа и НАТО - посредством опити за интервенция във вътрешнополитическите процеси и основаване на разделяне в обществото . Дезинформацията е един от главните принадлежности и това я трансформира в непосредствено предизвикателство за националната сигурност и защита.
Наложително е превъзмогването на софтуерната назадничавост, постигането на оперативна съгласуемост със съдружниците.
В този подтекст би трябвало обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически проект. След основаването на Третата българска страна вследствие на следващата война сред Руската и Османската империя съветската политика по отношение на България е непрестанен източник на политическа неустойчивост и рецесии. Руската империя работи срещу съединението сред Княжество България и Източна Румелия през 1885 година, а през идната година е подстрекател и на опит за русофилски прелом . На 14.10.1915 година съветски бойни кораби бомбардират Варна. През 1916 година българската конница, водена от военачалник Иван Колев, разрушава нахлулите в Добруджа съветски войски.
Трябва обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически проект.
Москва стои зад метежа преди 100 години, прочут в комунистическата историография като " Септемврийско въстание ", и зад най-големия терористичен акт в историята на България и Европа, а до 11 септември 2001 година и в света - атентата в църквата " Света Неделя " през 1925 година На 05.09.1944 година Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, а руските войски окупират страната ни, вследствие на което с принуждение е натрапен незаконният комунистически режим, виновен за гибелта и репресиите над десетки хиляди почтени и образовани българи, и за отклонението на страната ни за половин век от нейния натурален европейски път на развити е.

Съветската окупация коства на България над 130 милиарда лв.. Заграбени са златният запас на Българска народна банка и държавният списък.
Реклама
Всички тези исторически обстоятелства би трябвало да имаме поради през днешния ден, когато най-директните провокации пред нашата сигурност произтичат от войната на Русия против Украйна и от хибридната война на Кремъл срещу Европейски Съюз и НАТО, в това число и против нас. Нашите стратегически ползи изискват да създадем всичко в границите на опциите си, с цел да допринесем за успеха на Украйна , тъй че тя да възвърне териториалната си целокупност в нейните интернационално приети граници. Нашата обща бъдеща сигурност зависи от изхода на тази война.

Наложително е в ускорени периоди да градим сериозно нужните ни качества. Няма опция на това българските въоръжени сили да бъдат съвременни, оперативно съвместими, с единна система за командване и ръководство, съответни на рисковете и заканите. Основният фокус е укрепването на нашата национална защита като детайл от защитата на НАТО. От основно значение е да извлечем в точния момент и в цялостна степен уроците от войната в Украйна и да ги прилагаме при подготовката на войските и силите.

Пожелавам ви сполучлива академична година, в която освен да натрупвате нови познания, само че и да продължавате да градите себе си като експерти. И най-много да бъдете хора, носители на полезности и интегритет. На добър час!
Свързани публикации Коментар | Христо Грозев: Не сме видели още цялостния потенциал на съветската дезинформационна машина 12 юли 2023, 15:03 " Европейски компас на настроенията ": България е най-податлива на съветско въздействие 9 май 2023, 12:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР