От работата с дигитални инструменти учениците придобиват умения да използват

...
От работата с дигитални инструменти учениците придобиват умения да използват
Коментари Харесай

Шансът за дигиталното образование

От работата с цифрови принадлежности учениците получават умения да употребяват източниците на информация сериозно и да работят в екип.

- Българското обучение мина в режим на отдалечено образование, само че доста учители се пробват да пресъздадат класните стаи. - Училищата би трябвало да употребяват момента, с цел да се насочат допустимо най-бързо към основани на планове способи на образование
От понеделник българското обучение мина в онлайн режим поради изключителното състояние, оповестено поради епидемията с ковид. Повечето от учителите в страната работиха по 12 - 14 часа дневно през целия уикенд, откакто заповедта за отдалечено обучение беше дадена в петък следобяд. За късото време те трябваше да вкарат някаква електронна форма на образование, като най-малко основаването на софтуерен потенциал се оказа триумф за 90% от системата още първия ден. " Системата доста бързо се провежда и сякаш съумя да капитализира върху опита, който десетки учебни заведения към този момент имаха, в това число и по линията на новаторските учебни заведения ", разяснява пред " Капитал " изпълнителният шеф на Института за проучвания в образованието Асенка Христова. Предизвикателството за българската образователна система в идните дни е учителите да усвоят и нови модели на преподаване, с които да извлекат оптимални изгоди от цифровите платформи и да понижат компромисите от отдалеченото образование.

Нови провокации
Първоначално част от преподавателите се пробваха да пресъздадат класната стая благодарение на платформи за видеоконференции като ZOOM.us. Проблемът е, че по този начин нареченото синхронно образование не е еднопосочно на преподаването постарому. " Невъзможно е децата да седят по осем часа дневно в живи връзки. Важното сега е да се създадат примерни стратегии на отдалечените образователни часове, по какъв начин да протичат, какви видове задания да се пускат, които не изискват непрекъснатото стоене пред монитора ", изяснява Елена Вързилова, учителка по български език и литература в пловдивската езикова гимназия " Иван Вазов " и водач на приетата от Гугъл самостоятелна общественост на обучителите GEG Plovdiv (Google Educator Group). Според Вързилова това са основно планово основани извършения, по които да може да се работи когато и да е и да могат да се предават на учителите когато и да е.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Синхронното образование е подвластно от съществуването на задоволително устройства в едно семейство (а в сегашната обстановка доста родители също работят от вкъщи) и от техническата им редовност. При подготовката си за отдалечено образование в Американския лицей в София са потърсили най-хубавите практики на интернационалните учебни заведения в Китай, където се е наложило мълниеносно да преминат от обичайната към отдалечена форма на образование поради ковид. " Ние избрахме асинхронния модел. Опитът на учебните заведения, с които разговаряхме, е, че когато се опиташ да минеш към синхронно образование, се сблъскваш с евентуални механически проблеми като липса на wifi връзка или неработещи компютри. Решихме, че не желаеме да губим времето на учители и възпитаници в паника за механически проблеми. Искаме те да се концентрират върху образователния развой ", споделя пред " Капитал " координаторът на програмата за професионално развиване на преподавателите в колежа Карън Лавендър, която управлява краткотрайното прекосяване към цифрово образование. Тя счита, че най-голямата смяна за учителите в сегашната обстановка е не софтуерната, а точно по какъв начин да трансформират методите си на преподаване по този начин, че дейно да ангажират учениците с образователния материал и да реализират заложените образователни цели.

Проектно образование

" Когато премахнем понятието образователен час и учениците са проведени да вземем за пример в Гугъл класна стая, през която могат да получават всевъзможни просветителни запаси и имат достъп до интернет, 80% от това, което сме привикнали да вършим в образователните часове за тези деца, става несъстоятелно. Няма смисъл аз да им споделям или да им прочитам нещо, тъй като те могат да кликнат и да си го намерят ", споделя Александър Ангелов, шеф на Центъра за креативно образование. Според него учениците би трябвало да се занимават със смислени задания, посредством които работят в екип и основават някакъв артикул, по който учителят да може да съди за развиването им даже когато не ги вижда в класната стая. При такива задания ролята на учителя не е да чете лекции, а да поддържа учениците в начинанията им. Начинът това да стане е посредством планово основано образование. " Давайки им задача сутринта, те работят по групи в общи презентации или нанасят данни по някоя карта, или ревизират информация и придвижват елементи от нея в някакъв общ запас. Два часа по-късно като учители би трябвало да проверим до каква степен са стигнали, да създадем 10 минути засечка, да им разбираем какво им липсва и да ги подкрепим, с цел да продължат работа. " По този метод съгласно Ангелов учениците се научават да употребяват базови цифрови принадлежности, да се ангажират сами с разнообразни източници на информация сериозно и да работят екипно - значими умения за бъдещето им и след учебно заведение.

Възможност за дълготрайна смяна

Проектно основаното образование не е нещо ново в българското обучение и към този момент се ползва от доста учители. Образователното министерство го дефинира и като една от основните ограничения за въвеждането на метод, насочен към използвани в действителни условия умения, дефицитът на които установяват тестванията PISA. Учителите би трябвало да бъдат насърчавани да възнамеряват отдалеченото обучение на този принцип, а не на правилото на класическите образователни часове, с цел да има дълготраен учебен смисъл от насилственото минаване към новите платформи. Центърът за креативно образование, както и GEG - Пловдив, пускат в мрежата положителни образци за планови задания и шаблонни образователни проекти за отдалечено обучение, които учителите да могат да модифицират за личните си потребности. " Помощта в методиката е изключително значима - едно е да използваш облачна платформа, вървешком в учебно заведение, и друго е да я използваш отдалечено. Някои учебни заведения имат облачните платформи, само че занапред стартират с тази методическа метаморфоза ", изяснява Вързилова. Източници от МОН също споделят, че министерството възнамерява основаването на вместилище на национално равнище с всички положителни практики и нововъведения в системата, което бързо да дава достъп до спомагателни запаси за учителите.

Малко евентуално е учебните заведения да отворят порти на 29 март при предстоящото развиване на рецесията с вируса. Извънредното състояние се оказва съвършеният миг и за промяна в педагогиката. Ако по-модерните и по-ефективни способи на преподаване, които трансформират ученика в деен участник в образованието, станат табиет в българската система поради отдалеченото образование, те ще си останат и сериозен учебен актив и след завръщането на учениците по класните стаи. За задачата обаче диалогът за отдалеченото обучение би трябвало да премине от техническите проблеми и видеоконференциите към какви методически промени в работата си и образователното наличие би трябвало да направи всеки преподавател.
Пловдив е най-добре квалифициран Според източници на " Капитал " от министерството Пловдив към този момент се оказва най-добре квалифициран и на първо време в трансформацията към цифрово обучение. Реформата на общинските учебни заведения в тази посока е почнала още преди четири години. През 2019 година към този момент всички 52 общински учебни заведения са в облака - 50 избират Гугъл G Suite for Education, а 2 - Office 365 на Microsoft. От 4000 учители в тях близо 900 са минали през разнообразни форми на образование, като над 170 са сертифицираните от Гугъл в групата на GEG Plovdiv.

Вързилова споделя, че облачната платформа на Гугъл доста е улеснила и отдалечената работа на учебната администрация - опит, който може да помогне на тези учебни заведения, които в този момент се сблъскват с тази промяна. " Една година ни лиши в езиковата гимназия " Иван Вазов " да интегрираме цялата администрация на учебното заведение в облака. В момента учебните заведения в действителност се нуждаят от незабавна поддръжка, тъй че това време да се редуцира ", счита тя.

От предходната година в пет от общинските учебни заведения пробно работи и одобрената в някои скандинавски страни и в Австралия система " 1 to 1 ", в която учениците работят напълно на персонални преносими компютри, съфинансирани от учебните заведения и родителите. " Паралелките на " 1 to 1 " даже не усетиха, че учебното заведение е затворено, просто продължиха да си учат ", сподели зам.-кметът на града Стефан Стоянов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР