От понеделник работниците от фирмите, които три седмици ще бъдат

...
От понеделник работниците от фирмите, които три седмици ще бъдат
Коментари Харесай

24 лв. на ден за работник от затворен бизнес

От понеделник служащите от компаниите, които три седмици ще бъдат затворени поради новите по-строги ограничения, ще могат да получават по 24 лева дневно. На помощта ще могат да разчитат работещите на 8 часа дневно. Те би трябвало да са в неплатен отпуск. Работодателят подава лист и Агенцията по заетостта непосредствено ще изплаща парите на служащите. Това заяви общественият министър Деница Сачева на ексклузивен брифинг в Министерски съвет. Решението е взето на държавното съвещание през днешния ден. За тази мярка ще може да се кандидатства още от понеделник, посочи Сачева. Отделени са 50 млн. лв., които ще стигнат за 50 000 души. Общо 356 000 души ще подкрепи страната.

За родителите, които ще би трябвало да гледат децата си, има нова помощ - междинният приход на човек от семейство би трябвало да бъде 915 лв. и родителите, в случай че са в неплатен отпуск, могат да употребяват минималната работна заплата от 610 лв., посочи Сачева. Съзнаваме, че това няма да е действителният приход, който те получават, само че е цената, с която можем да ги облекчим. Родителите в стратегия " Заетост " могат да аплайват за детегледачка, сподели още общественият министър.

Решението за новите ограничения беше едно доста мъчно, с доста взаимни отстъпки. Продължават ограниченията 60/40 и 80/20, продължава грижата за хората, които са карантинирани, заяви още Сачева. Тя акцентира, че остава и помощна от 1000 лева за лекарите на първа линия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР