От ПГ на ПП ГЕРБ поздравиха всички учители, ученици и

...
От ПГ на ПП ГЕРБ поздравиха всички учители, ученици и
Коментари Харесай

ГЕРБ напомниха: Образованието е наш неотменен приоритет

От ПГ на Политическа партия ГЕРБ поздравиха всички учители, възпитаници и родители с началото на новата образователна година - 17 септември.

„ Няма по-висока естрада от тази на Народното събрание, от която на всеослушание да си напомним, че жаждата за просвещение е втъкана крепко в българите и България, че знанието е това, което ни е водило и ни води по пътя на нашето битие като народ, че бурите на времето са усмирявани от великите мозъци на нацията ни, с цел да пребъдем през вековете.

Ние помним Паисиевото "Четете и знайте, с цел да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи”, вървим с Вазовото „ Отивам, бабичко, въпреки и слабичко, книга да се изучавам, положително да сполуча.”, прекланяме се „ на учителя с любов”, тъй като в гените на нацията ни е изписано, че Знанието ни прави Народ. Затова се усмихваме с първолаците, по тази причина подаряваме цветя на учителите, по тази причина се вълнуваме с първия учебен звънец и пазим първия буквар.

Образованието е наш неизменен приоритет, за чието развиване, ние, от ръководещото болшинство, сме мобилизирали финансов, институционален и публичен запас. Нашата цел е всяко дете и възпитаник да получи качествено обучение и всяко семейство да има избор да даде на децата си най-хубавото образование, като подсигуряваме цялостна поддръжка за детската градина и учебното заведение като институция и за учителите, които са в основата на системата. Това не са декларативни цели, а съответни законодателни текстове, които са признати тук, в Народното събрание. Въпреки компликациите, а от време на време и макар съпротивата на неразбралото или уплашено статукво, нашата цел и път са тези – да имаме високообразовани млади генерации, възпитани като българи и като жители на Европа и на света. Поколения, които пазят и развиват България на база на знанието и науката.

Нашите цели през новата образователна година са:

Новият финансов запас за повишение на заплатите на учителите е пътят към издигането на техния обществен и професионален статус. Повишението на възнагражденията е част от цялата ни идея за високи резултати на децата и учениците и обезпечаване на повече благоприятни условия за всеки от тях да се развива. Финансовият запас изисква по-добра подготовка, ориентиран е към задържане на съумелите експерти в системата и към стимулиране на младите преподаватели.

Образованието като неотменна част от развития пазар на труда и стабилната стопанска система на страната

Във фокуса на нашите политики е развиването на: професионалното обучение, дуалната система, кариерното насочване на децата още от детските градини, директното присъединяване на бизнеса в целия развой на образованието, разговор сред родителите, учебното заведение и бизнеса. За реализиране на тези цели настояваме да бъдат признати от Народното събрание през този парламентарен сезон импортираните две законодателни начинания на ръководещото болшинство – Законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното обучение и образование, с който се подкрепя въвеждането на дуалното образование в народен мащаб, както и Законопроект за допълнение на Закона за висшето обучение, с който изявени експерти от практиката получават опция с решение на съответния факултетен съвет на висшето учебно заведение да вземат участие в образованието на новите фрагменти.

Дигитализация на просветителния развой

Това не значи интернет и таблети, а подготовка на фрагменти с цифрови умения, нужни на бъдещето. Това значи и по-добра материална база, и по-високи условия и надзор към целия развой на образование.

Всяко дете има право да учи. Но е време да си кажем, че всеки би трябвало да разбере, че това право е обвързване на всички останали – на страната със своите институции, на политиците, фамилиите, учителите, интелигенцията … Те би трябвало да работят по този начин, че правото да се приема като висша полезност, с цел да живеем всички по-добре. Затова ще подкрепим всяка политика, която свързва родителите и учителите в общественост за повече познания и по-добро образование на децата.

Нека тази година да е годината на положителните образци в учебните заведения, на съумелите учители и техните деца и възпитаници, на прекратените неприятни практики, на професионализма на учителите, на върнатото доверие в училището….Има потребност не от забрани, разпореждания, рестрикции, има потребност от религия и независимост в учебно заведение. Стига към този момент с хленченето, в това число и от тази естрада, че всичко е неприятно, че образованието не става, че учителите са остарели и небогати, че децата ни не могат, че учебното заведение е частни уроци и път към чужбина. Не е правилно! Лошите образци са доста по-малко от положителните. Нека престанем да се подценяваме и да приказваме, че нищо не става и нищо не е положително! Именно това говорене е най-лошият ни зложелател на нас като общество. Нека позволим на експертите, които влизат в детската градина и в учебно заведение, да учат нашите деца да работят и да бъдат сполучливи. Нека позволим на децата ни да бъдат щастливи и стимулирани от положителното, а не да учат, че „ нищо не става “ и нямат избор.

Всяко дете, всеки преподавател, всеки предмет и всяко учебно заведение и детска градина са значими за нас! Няма единна рецепта и бързи решения, само че има способи да разгадаем всеки проблем и да подкрепим всяка безспорна политика за висококачествено обучение. Целеустременост към знанията, почитание към учителя, образованието като полезност за всяко семейство, корав ангажимент на страната за поддръжка, надзор и основаване на благоприятни условия за съвременно, качествено, перспективно за всеки човек обучение – това е пътят ни.

И не забравяйте, че в думата УЧИЛИЩЕ са изковани нашите полезности Упоритост,Ч естност, Искреност, Любов, Идеал, Щастие, Етичност! “, обявиха в декларация от ПГ на Политическа партия ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР