От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с

...
От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Тези, които са ощетили България с договора Боташ, да върнат парите от джоба си

„ От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „ Боташ “ е един от най-корупционните контракти, подписан от служебния кабинет на президента Радев. “ Това съобщи водачът на БСП Корнелия Нинова  на конференция в Народното събрание, на която парламентарната група на социалистите показа отчета на краткотрайната комисия, проверяваща контракта са доставки на газ с турската компания.
„ От работата на комисията „ Боташ “ в Народното събрание е видно, че става дума за тежки корупционни практики. Още през днешния ден ще внесем нейния отчет в българската прокуратура и ще го изпратим до европейската прокуратура “, заяви Нинова.
„ Водени сме само от задачата да продължим битката със задкулисието, корупцията, паралелната страна и този метод на ръководство, който лишава витални запаси от българския народ и ги натрупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и подхващаме всички нужни дейности за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази борба, каквото и да ни коства, и имаме желанието да я доведем до дъно “, сподели още тя. 
Нинова обърна внимание на заплахата Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да глоби България: „ Настояваме, в случай че се стигне до такава процедура, Министерски съвет да  приложи така наречен регресен иск против лицата, които персонално са подписали този контракт. Един път вечно тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не " е крадат, а народът заплаща. “
Подробности по отчета показа националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов  – 2,2 милиарда $ такса транспорт, изчезнал юридически и финансов разбор и стотици милиони годишни загуби.
„ Всеки български жител заплаща 500 хиляди $ дневно, без значение дали вземаме или не вземаме газ.  А сега на вземаме газ от „ Боташ “, защото договорът е подписан за 1,850 милиарда куб. м, само че с изключение на него, имаме контракти с Гърция и с Азербайджан за по още 1 милиарда куб. м – или сумарно 3,85 милиарда куб. м. Но България употребява 2,6-2,8 милиарда куб. м и годишно имаме 1,2 милиарда куб. м. Но тези таксите се заплащат “, уточни той.
По думите му има таксата за транспорт на газ, според подписания контракт с „ Боташ “, е 2 пъти по-висока от тази, която България заплаща на Гърция за същата услуга.
Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите пълномощия, като е подписал авансово контракта с „ Боташ “, както и на това, че договорът не е координиран с всички министерства, както се изисква, а единствено с 9.
Той акцентира, че съгласно контракта,  от 2026 година ще се вършат взаимни доставки с турската компания, което значи, че Турция ще бъде снабдител.
„ За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е съветска, само че на доста по-високи цени, тъй като минава през медиатори “, сложи  Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има съветски газ – всяка молекула е съветска, само че на доста по-високи цени “, сложи въпроса Борислав Гуцанов.
Той изрази подозрения, че сегашният длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов, доскорошен изпълнителен шеф на „ Булгартансгаз “, е комплициран на поста инцидентно, защото, по думите на Гуцанов, „ Булгартрансгаз “ също е забъркан в абсурда с „ Боташ “.
„ Този контракт е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ въобще не е бил осведомен и не е взел участие в договарянията. Това е скандално “, сподели от своя страна националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев .
Той уточни, че министърът на енергетиката е подписал договорът като покупател, което значи, че се поемат съответни задължения.
„ Не разбираме по какъв начин по този начин се купува полутечен газ, който би трябвало да продадем в морето, след което още веднъж да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които би трябвало да се платят от българските жители, тъй като този газ, който от танкера отива на турска територия, към този момент не е български “, разяснява той.
По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и акцентира, че той сега е извънредно неконкурентен.
„ Има превишаване на права и по тази причина би трябвало да се проверява. Министерският съвет е бил измамен от това, което е получил като информация “, безапелационен бе Драгомир Стойнев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР