От около две години насам, феновете на Logitech задават един

...
От около две години насам, феновете на Logitech задават един
Коментари Харесай

Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици

От към две години насам, почитателите на Logitech задават еднакъв въпрос - ще има ли безжична версия на паметната мишка G502. До напълно скоро отговорът беше " не ", само че всички бяха наясно, че появяването на подобен модел е единствено въпрос на време. Което в действителност към този момент настъпи - колкото и да не им се искаше на Logitech да конкурират своята най-добре продавана мишка с нов безжичен модел, компанията не можеше да отсрочва безпределно това решение.

Което ни води до тази седмица, в която Logitech публично разгласи наследника на G502 - Lightspeed. На пръв взор този безжичен модел наподобява безусловно идентично със своя предходник, само че не се заблуждавайте. За да бъде изработен прехода към безжична технология, инженерите на Logitech е трябвало да проектират още веднъж съвсем всеки детайл от мишока.

 Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици
За потребителите обаче наподобява като че ли компанията е взела G502 и просто е отразала кабела. Което напълно не е неприятно нещо. Все отново тази мишка е една от най-популярната измежду геймърите - за какво да променяш нещо, което е толкоз покрай перфектността. Същата нежна извивка и издължена овална форма е налична и при Lightspeed, дружно с компактната позиция за палеца от лявата страна. Според милиони консуматори това е една от най-удобните мишки на пазара, с което изцяло можем да се съгласим.

Колкото до функционалност - позицията на 11-те бутона остава непроменена - даже двойният режим на скрол е непокътнат, позволявайки на потребителите да минават сред по-прецизно и по-едро скролване единствено с натискането на един бутон. Всички функционалности на G502 са пресъздадени и при Lightspeed, без омразния за доста кабел, несъмнено.

Постижението на инженерите е впечатляващо, а още повече запазването на дизайна - ето двете мишки една до друга:

 Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици
Разбира се, дребни промени са направени - скрол колелото от стабилен метал, което участва при G502 тук е сменено с по-леко, нещо, кеото видяхме още в модела G903. И макар че гумираната повърхнина на скрола при Lightspeed има друго чувство от солидния метал в предшественика, продуктивността не е пожертвана, а са спестени няколко грама от тежестта на мишката.

Тегло и структура

Повечето по-значителни промени са направени по долната част на G502 Lightspeed. Оригиналът включваше огромен преносим панел, който позволяваше слагането на до 5 тежести по 3,6 грама, които тънко да настроят тежестта и неговото систематизиране по усета на съответния геймър. G502 Lightspeed от своя страна е Powerplay съвместима, което значи, че долната и част е минала редизайн, с цел да помести кръглия Powercore модул за зареждане.

 Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици
По сходство на G703 и G903, Lightspeed разчита на пръстеновиден диск, който се закрепва с магнити към долната част и предлага избрани настройки на тежестта. Налични са две тежести по 4 грама всяка, които могат да се слагат на долната страна на мишката, което дава 8 грама тежест в задната част. Тази система обаче е леко компрометирана, тъй като заема мястото на Powercore модула. Затова е налична и втора система за регулация на тежестта - зад пластмасов панел в предната част. Там можете да поставите до 4 тежести по 2 грама в разнообразни конфигурации, тъй че имате даже повече надзор върху тежестта и разпределението му в Lightspeed модела.

След всичко това си коства да отбележим, че G502 Lightspeed е най-лекият 502 модел до този миг - което идва като решение на проблем, който почитателите повдигат още от дебюта на истинската G502 - несъразмерното и тегло. G502 Hero тежеше впечатляващите 121 грама, а оптималното и тегло доближаваше 139 с всички конфигурирани тежести. Това е много над признатите за стандарт в промишлеността 100 грама.

G502 Lightspeed съумява да свие талията си до 114 грама. Да, 7 грама може да ви се сторят незначителни, само че не забравяйте, че общият дизайн на G502 е непокътнат, а също така в мишката е поместена и батерия, която да я зарежда при отсъствието на кабел. Добавете към това и нужният хардуер за връзка и тогава тези 7 грама надолу стават много по-впечаляващи.

Мишката към момента е от по-тежките на пазара - даже в съпоставяне със личното си семейство - G703 е 106 грама, а G903 - 108 грама. Razer Mamba Wireless също съумява да събере пакета в 106 грама. Въпреки това, множеството терзания при излизането на безжичен модел е, че той ще добави тегло точно поради спомагателните съставни елементи и батерията. Ако не сте имали проблеми с тежестта на жичната версия G502, то Lighspeed ще ви се стори още по-удобна в това отношение. Дори можете да се почувствате изкушени да добавите някой грам, с цел да добиете сходно чувство с оригинала.

В тестванията в редакцията открихме, че Lighspeed се движи по разнообразни повърхности една концепция по-гладко - основно с помощта на променените крачета към Powercore модула. Всъщност става въпрос за едно U-образно задно краче, което следва контура на Powercore, което прави много осезаема разлика.

 Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици
С това се изчерпват измененията по отношение на G502. Lightspeed употребява същия Hero датчик от висок клас, който Logitech слагат в множеството си мишки тези дни, в това число и в последния G502 Hero модел. Този датчик е в действителност малко по-енергоефективна версия на PMW3366, с лек ъпгрейд от 12 000 до 16 000 DPI. Едва ли ще има случай, в който ще ви е нужна обаче сходна сензитивност - множеството играчи стоят сред 400 и 3500 DPI според от игрите и обстановката.

Батерия

Говорейки за енергийна успеваемост - батерията на G502 Lightspeed е рейтната за 48 часа самостоятелна работа при включена RGB подсветка и 60 часа с изключена такава. Това са много съществени числа, предвид на високата продуктивност, която модела предлага. Това не е особена изненада - множеството производители съумяват да обезпечат най-малко 48 часа работа в безжичните си модели, което пък демонстрира какъв брой положителни и ефикасни са датчиците през днешния ден.

При нашите проби Lightspeed съумя да издържи към 45 часа самостоятелна работа с включени RGB и над 62 без светлини (разбира се, ние натоварвахме мишката много по-малко от редовия геймър - в редакцията се занимаваме с много други неща, с изключение на игри ;).

Powerplay

Проблемът с безжичните мишки е, че би трябвало да бъдат зареждани. Което може да се случи в най-неподходящия миг - по време на игра. През 2017-а година обаче Logitech направиха едно изобретение, което промени нещата. Powerplay е най-просто казано опция да ползвате мишката безжично, до момента в който тя се зарежда/черпи сила от специфична поставка.

На процедура това взема решение всички проблеми с батерията - до момента в който ползвате по този метод G502 Lightspeed, подложката ще зарежда батерията сред 80 и 95 %, с цел да я поддържа в работно положение, а индикацията, която ще получавате е " изцяло заредена " батерия. Тази алтернатива изисква съчетаем пад, несъмнено, който не е на ниска цена, само че един път сдобили се с сходна джаджа, можете да забравите за кабелите и зареждането на акумулатори. Останалите съперници в лицето на Razer, Corsair и други доста бързо копираха технологията и предложиха лични версии на Poweplay, което приказва какъв брой добра и практична е тази технология.

Всъщност, най-големият минус на тази мишка, тъй като тя няма особени - е цената. Ако желаете да се откажете от кабелите, ще би трябвало да отделите най-малко 250 лв., когато тя бъде налична, а в случай че желаете и да забравите за батерията - още към 150 за Powerplay поставка. 400 лв. за мишка е напряко убийствена цена, изключително предвид на това, че жичната G502 може да се откри за 130 лв..

Заключение

Трудно е да бъдат казани отрицателни думи за G502 Lightspeed - тази мишка взима всичко паметно и обичано от известния си предходник и даже го усъвършенства. Усещането е съвсем идентично - придвижването е още по-гладко, а тежестта е понижено. Имате даже опцията за Powerplay, която въпреки и скъпа, след година-две сигурно ще навлезе и ще стане по-достъпна.

 Logitech G502 Lightspeed: Култ без жици
Цената е единственият минус на G502 Lightspeed - ще би трябвало да се разделите с еквивалента на игрална подпора или видеокарта от калибъра на RX570/GTX1650, с цел да имате това животно на бюрото си. Ако сходни суми не ви тормозят, това е една от най-хубавите мишки, които можете да имате.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР