От няколко месеца насам в България тече процес по нормализиране

...
От няколко месеца насам в България тече процес по нормализиране
Коментари Харесай

Предстои лихвите по ипотечните кредити да се „нормализират“

От няколко месеца насам в България тече развой по нормализиране на лихвите по корпоративните и потребителските заеми. Това обаче към момента не важи за лихвите по ипотечните заеми, чието равнище остава покрай рекордния най-малко от към 2.6%. Така се стига до необикновената обстановка, в която България държи едни от най-ниските лихви по жилищни заеми в Европа.

Очакванията на икономисти и централната банка са лихвите по ипотечните заеми да стартират да порастват по-бързо в идващите месеци с помощта на някои ограничения на централната банка, като повишението на антицикличния финансов буфер и наложителните минимални запаси на банките.

До необикновената обстановка се стига, защото банките в България ценообразуват лихвите по ипотечните заеми по специфичен метод – употребява се цената на депозитите, които банките притеглят. Така рестриктивната политика на Европейската централна банка (БНБ) от последната повече от година не съумява да повлияе на цената на ипотечните заеми в България.

Ситуацията бе сходна и в Хърватия, където банките ценообразуват лихвите по ипотечните заеми също на база депозитите, само че посредством референтен показател, определян от централната банка. В България обаче няма общ показател, а банките употребяват лични референтни лихви за задачата.

След като Хърватия влезе в еврозоната, банките се отхвърлят напълно от този метод и стартират да употребяват показателя Euribor или цената, на която държавното управление взима своите задължения, или употребяват закрепена рента.

Нещо сходно се обрисува и в България. Причината за тази смяна в метода на ценообразуване е трансмисионният механизъм на ЕЦБ, който се чака да сработи. Вероятно това е смяната, пред която стоим. Ако би трябвало да приказваме в цифри, можем да приказваме за развой на нормализиране на ипотечните заеми до стойности към 3.5% през идната 1 – 2 години. Това е равнище, което никога не съставлява риск за качеството на заемите “, счита основният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, който взе присъединяване по време на банково-финансовия конгрес на сп. „ Мениджър “.

Той изрази мнение, че непосредствени опасности пред имотния бранш в България няма.

Ако има проблеми на пазара на труда, те бързо ще мигрират към имотния пазар. Не виждам необикновен риск на пазара на труда сега. Положително е, че работим на цялостна претовареност. България наподобява добре, само че външната среда не е по този начин “, уточни той и даде образец с понижаването на цените на парцелите в редица страни от Европейския съюз.

По негови думи към този момент в 10 страни от Европейския съюз има спад в цените на парцелите на годишна база. В половината от останалите също следва подобен.

Имотният пазар сега може да наподобява добре, само че това е стопанска система, която доста зависи от външните фактори “, уточни още той.
Основните опасности пред България
Според Павлов съществени опасности за България са заплахата от възобновяване на политическата неустойчивост.

„ Това е усещането, което имам от срещи с вложители. Когато имаме продължителни интервали на политическа неустойчивост, институциите понижават работа и след това стопират да работят. Започват да се натрупат проблеми, а рискът от популистки избор нараства. За мен това е централната заплаха “, разяснява Павлов.

Икономистът Евгени Кънев е на същото мнение.

Важно е да има постоянно държавно управление, което да прави промени “, акцентира Кънев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР