От няколко години свързаният с Александър Сталийски стъкларски завод активно

...
От няколко години свързаният с Александър Сталийски стъкларски завод активно
Коментари Харесай

Новият блясък на плевенския стъкларски завод Рубин

От няколко години обвързваният с Александър Сталийски стъкларски цех интензивно възобновява оборудванията си, а вложенията са над 210 млн. лева Вече има две нови пещи с потенциал 450 тона/денонощие, строи се трета, в проектите е и четвърта. През 2022 година приходите скачат внезапно, частично поради инфлацията, само че и поради увеличени размери и по-скъпи артикули.
Стъкларският цех " Рубин " е една от най-големите компании в Плевен - и като доходи, и като брой чиновници. Въпреки това модернизацията му в последните години сякаш остава под публичния радар. За нея можеше да се допусна от издадените два капиталови документа и късите известия на общината. Първите резултати обаче към този момент са забележими и измерими. Капацитетът на предприятието в този момент е с 67% по-голям, а остарялата съветска технология е сменена, като единствено с това успеваемостта на другояче енергоемкото произвеждане е усъвършенствана с над 60%.

Накратко, заводът към този момент има две нови пещи с потенциал 450 тона на денонощие и доста по-голяма еластичност да прави разнообразни типове стъклен амбалаж. Трета пещ за още 300 тона се построява сега и се чака да бъде пусната в средата на идната година. Общата инвестиция в тези планове е над 210 млн. лева Целта е да бъдат привлечени огромни западни клиенти, а в проектите е и четвърта пещ. Пещ след пещ Промяната стартира преди към 6 години откакто заводът, преди време част от корпоративната империя на банкрутиралата КТБ, минава през серия смени в собствеността с забележимата цел да се измъкне от задълженията и от заведените от синдиците на банката каузи. Тогава е готова капиталова стратегия от няколко етапи. Първата стъпка е построяването на нова пещ - номер 6, по немска технология , на мястото на съществувала допреди 30 години остаряла, което включва и цялостен ремонт на постройката. " Това е първата съвременна за това дружество ванна пещ ", разяснява Георги Пасков, изпълнителен шеф на оператора на завода " Рубин трейдинг " и на майката - притежател на активите " Глас контрибюшън ". Съоръжението е пуснато в употреба през 2019 година и има три линии, които работят с цветно стъкло и създават главно бутилки.

При втората фаза е сменена последваща съществуваща пещ - номер 5, която е оборудвана с четири индустриални линии, а постройката е рехабилитирана главно. В момента там се вършат произведения от безцветно стъкло - най-много буркани, само че и бутилки, а огромното преимущество на новата технология е, че дава еластичност. " Успяхме по този начин да конфигурираме машините, че да създадем допустимо производството както на огромни, по този начин и на дребни произведения, което е огромното предизвикателство на стъкларската промишленост ", сподели Пасков. Оборудването дава опция и да се вършат по-къси серии артикули, без да би трябвало да се стопира цялата линия, което пък уголемява пазара на компанията с клиенти, които не търсят огромни размери.
Заводът има 4 линии към новата пещ №5, където се вършат безцветни бутилки и буркани Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Течащият сега план е за създаване на още една пещ - номер 3, с потенциал 300 тона/денонощие и четири линии. Технологията още веднъж е немска - на Sorg, а ръководството е поверено на друга немска компания - CM Project, която е профилирана в стъкларската промишленост. Според Пасков с този план летвата се подвига доста освен като успеваемост, само че и като качество, което ще се отрази позитивно на себестойността на продукцията. " Идеята е да покажем, че " Рубин " като частна самостоятелна компания може да реализира това равнище, което реализират единствено огромни западни групи с надалеч по-големи размери и обороти ", разяснява той. Строителството за момента върви относително по проект, като задачата е пещта да бъде пусната през лятото на 2024 година С приключването на плана ще бъдат назначени още 130 души, тъй че личният състав ще доближи 550 индивида. Основа за напредък Общо в първите две етапи инвестицията е повече от 100 млн. лева, други над 110 млн. лева се влагат сега в третия стадий. Средства са вложени и в рехабилитация на вътрешната инфраструктура за газ и ток. Основната част от финансирането е обезпечена като банков заем от Пощенска банка против залог на комерсиалното дружество, останалото е самоучастие. Очакванията са инвестицията да се изплати до 5-6 години.

" Към момента това е жизненоважна стъпка за нас, тъй като това е единственият метод дружество като нашето, което не е част от интернационална група, да успее да притегли огромни клиенти, които имат опция да ангажират сериозен потенциал. Това е значима основа, на която да се гради напредък ", сподели Пасков. Затова и в задачите на компанията е включена четвърта пещ като крайна стъпка на капиталовата стратегия.
Модернизацията е единственият метод дружество като " Рубин ", което не е част от интернационална група, да успее да притегли огромни клиенти и да пораства, счита изпълнителният шеф Георги Пасков Фотограф: Цветелина Белутова
Заводът в Плевен се свързва с името на някогашния ръководител на федерацията по културизъм Александър Сталийски, който пое контрола над него посредством комплицирана скица от цесии и прихващания при банкрута на главния му заемодател КТБ. Към момента " Рубин трейдинг " прави производството на площадката, а имуществото е на майката " Глас контрибюшън ", която го отдава чартърен. Крайният формален притежател е записаната в Люксембург Redford SPF, която заявява единствено мениджърите си в Търговския указател - един френски и двама люксембургски жители. Другата компания на Redford SPF в страната - " Глас България ", която получи инвеститорските документи, е заличена в средата на предходната година, а неин приемник е " Глас контрибюшън ". По думите на Пасков Сталийски е само заемодател на предприятието по силата на контракт за цесия. " Към момента заводът не е изплащал отговорности по цесията. Срокът за погасяването им е конвенционален заради уговорка за подчиненост с банковото финансиране ", посочи той. Разширяване на пазара Заводът изнася към 92% от продукцията си, като главните пазари са в Западна Европа, отпред с Италия. Сравнително едва е наличието в България, въпреки че има огромни производители клиенти, а в района повече продажби има в Гърция. Пасков прецизира, че " Рубин " е мощен най-много в бутилките за зехтин и вино.
92% от продукцията е за експорт, главно в Западна Европа. Най-голям пазар е Италия. Реклама
По думите му на пазара се обрисува и любопитна наклонност за подмяна на пластмасовите опаковки със стъклени. " Много компании ни търсят да ги консултираме по какъв начин могат да преминат към стъкло, като запазят типа на опаковката си. Убеден съм, че в един миг това ще докара до съществено нарастване на търсенето ", сподели Пасков.

През 2022 година приходите на компанията нарастват над два пъти и половина, като надвишават 138 млн. лева, а облагата скача от 500 хиляди лева на 20.6 млн. лева Част от растежа идва от по-високите цени на продуктите поради увеличените индустриални разноски. Има обаче и други фактори. " Много неща бяха приведени по стандарт на западните ни сътрудници и с това успяхме да спечелим доверието на нови клиенти ", сподели Пасков , който е отпред на " Рубин трейдинг " от две години, откакто смени Стефан Сечков - брат на брачната половинка на Сталийски Виолета Сечкова. Отделно от това компанията е почнала да прави много планове за по-сложни произведения, които имат и по-голяма добавена стойност. " Голямата битка на пазара е да имаш повече клиенти, които са ти поверили профилираните си асортименти, тъй като общоприетите опаковки може да ги създава всеки ", изясни Пасков. По думите му компанията е съумяла да притегли голям брой експерти, които са помогнали да се усъвършенства процесът, както и да образова личния състав си.

Ключова роля за мощните резултати обаче е изиграло огромното търсене на пазара предходната година. Според Пасков повода за това е била войната в Украйна, където един от огромните стъкларски фабрики (на Vetropack) е бил изумен и е спрял работа, а други са имали спирания. Това е предиздвикало клиентите да се насочат към други производители и потенциалите са били съвсем напълно запълнени. Кризисни решения Войната обаче е донесла и проблеми на промишлеността. Поскъпването на енергоносителите, което беше почнало още преди съветската експанзия, се форсира, суровините също потеглиха нагоре. Това е довело и до проверка на цените на стъклените произведения. " Клиентите го преглътнаха, в последна сметка по-голямата част от производителите сме били почтени с тях, а и сме се пробвали значително да обвържем цените на суровините и силата с цените, на които ние продаваме ", сподели Пасков.

По-голямата заплаха обаче е била да не пресечен доставките на газ, без който заводът на практика не може да работи. Решението си компанията е взела бързо - да построи станция за компресиран газ, където горивото може да се доставя с камиони в бутилки, и да поддържа непрекъснати количества. " Цената напряко не желая да разясня. За октомври платихме толкоз, що се касае за цялата предишна година. Но пред вероятността да имаме проблем с доставките, това беше решение ", изясни Пасков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР