От Нова година скачат данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили

...
От Нова година скачат данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили
Коментари Харесай

Окончателно: До 50 лева скок на данъка за колите замърсители в София

От Нова година скачат налозите на по-мощните и по-замърсяващите коли в София, като мярка за битка с мръсния въздух, реши Столичният общински съвет на последната за годината сесия.
Засегнати от измененията ще бъдат притежателите на коли с мощ над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или подобен под Евро 5.
За колите с мощ от 99 до 147 конски сили нарастването на налога е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%. Отделно на колите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при образуването на налога ще бъде повишен до оптималния предел. Така се чака данъкът на мощните и замърсяващи коли да скочи от 20 до 50 лева
Столичният кмет Йорданка Фандъкова стимулира предлагането за повдигане на налозите като мярка за битка с мръсния въздух. Очакванията й са в общинската хазна да влязат в допълнение 18 млн., които ще бъдат ориентирани към възстановяване на градския превоз и градската среда. По думите й, за колите до 99 конски сили налозите ще останат без смяна, а това били 47% от колите в София.
"За колите с по-малка мощ нарастването ще е от 3 до 10 лв. на година, а за колите от 100 до 150 конски сили ще е от 7 до 40 лв.. Допълнителните 18 млн. ще насочим към градския превоз, третата линия на метрото, довеждащия превоз и градското озеленяване ", даде обещание Йорданка Фандъкова.
Тя се съгласи, че повдигането на налозите не е известна мярка, само че акцентира, че задачите, които Общината си слага, са предстоящи от всички столичани.
Предложението за повишването на налозите бе подкрепено от ГЕРБ и "Патриотите ", а Българска социалистическа партия и "Демократична България " бяха срещу. Независимият общински консултант Борис Бонев гласоподава "въздържал се ".
Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов подсети, че Йорданка Фандъкова не е обявила повишение на налозите преди локалните избори. "Не е нито редно, нито аргументирано. Тази данъчна сурвачка ще се отрази съществено на най-уязвимата част от популацията ", отсече Паргов.
Борис Бонев отбрани тезата, че замърсителят би трябвало да заплаща повече, само че упрекна ГЕРБ, че не е станало ясно защо ще бъдат разходвани съответно допънителните средства, които ще постъпят от нарастването на налозите. "Г-жа Фандъкова да не ме поучава по какъв начин аз да гласоподавам, а администрацията в нейно лице да си свърши работата и когато желае поддръжка, тя да е обоснована, а не с общи приказки ", настоя той.
Методи Лалов от "Демократична България " запита ГЕРБ пък дали не ги е позор да подвигат налозите на хората.
"По-малко страсти и повече причини. Приличате на Грета Турнберг ", репликира ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР