От Ние, потребителите“ констатират, че все още не са взети

...
От Ние, потребителите“ констатират, че все още не са взети
Коментари Харесай

„Ние, потребителите“: Таксуват и пластмасовите кутии на хранителни продукти с опаковка на производителя

От „ Ние, потребителите “ установяват, че към момента не са взети съответни ограничения на множеството недоволства на потребителите за от витрината с гозби и салами, което основава и нови нелоялни търговски практики . Най-новият образец е таксуването на кутията при продажба на еклери, които са били авансово опаковани от производителя . Случаят е от сряда и става прочут от пост на пострадал консуматор в обществената мрежа, който е тиражиран и в масмедиите.

„ Притеснително огромен е броят на клиентите, които от началото на годината досега оповестяват за случаи, в които категорично са поискали определените от тях артикули от витрината да бъдат сложени в хартиени пликове, и все пак на касата са таксувани по 20 стотинки за пластмасова кутия, която даже не са употребили. Едва когато извърнат внимание на касиера, от време на време и с доста разправии, тези непозволено начислени стотинки са сторнирани. Подобни разкази могат да бъдат открити в обществените и онлайн медиите. Хората се обръщат и към нас “, разяснява създателят на платформата Габриела Руменова.

Повторяемостта приказва, че не става дума за немарливост от страна на обособени чиновници в търговски обекти, а по-скоро за умишлени дейности , които Законът за отбрана на потребителите дефинира като нелоялна комерсиална процедура. Крайно време е Комисията за отбрана на потребителите да се намеси и да глоби и забрани тази нелоялна процедура, с цел да се спре използването и по отношение на клиентите, както и да се парира нейното мултиплициране и изродяване в производни.

Същевременно, от държанието и реакциите на потребителите излиза наяве, че те не желаят за заплащат за пластмасовите кутии и че от ден на ден от тях поддържат концепцията за ползване с по-малък отпечатък върху околната среда.

От „ Ние, потребителите “ напомнят, че от началото на годината в България работи разпоредба, с която в националното ни законодателство е транспонирана Директива /ЕС/ 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 2019 година по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Целта й е посредством въвеждането на таксуване на пластмасовите опаковки, чаши, принадлежности за хранене и така нататък и даването на налични за потребителите други възможности да се ограничи използването на някои типове пластмаси.

„ С продължаващата към този момент повече от половин година насилствена продажба без други възможности за потребителите обаче, освен че не се реализира задачата на нормативния акт, само че и се основават предпоставки за голословно обогатяване на търговците и всеобщо използване на нелоялни практики към крайните консуматори! “, разяснява Руменова и упорства да бъдат взети ограничения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР