От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените

...
От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените
Коментари Харесай

Как празнуват Коледа в различните страни по света

От незапомнени времена милиони хора по света означават Коледа. Корените на този бит се губят в дълбоката античност. Всяка страна има своя характерна традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и от ден на ден общи знаци на празника.

В южната ни съседка Гърция почитат свети Никола като покровител на моряците. Легендите го разказват като прошарен дъртак, носещ мокри облекла, от чиято брада капе морска пияна. Неговият облик е първообраз на модерния Дядо Коледа .

В Германия коледната подготовка стартира още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират цялостни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците имат вяра, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и шанс.

Празненствата в Италия стартират 8 дни пред Коледа, само че огромните дарове се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита благата, само че грозновата вълшебница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се поставя единствено по късче въглен, само че захарен.

В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, който дебаркира на холандските крайбрежия още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води мемоари кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за наслада на дребни и огромни.
-->
В навечерието на Коледа във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от фамилията отиват на сауна, с цел да седнат чисти на масата. Празничната вечеря стартира, когато изгрее първата звезда в небето.

В доста френски домове на Рождество Христово слагат макети на ясли, които припомнят раждането на Христос. Характерен детайл на празника е шоколадовият сладкиш във формата на пън, само че празничното меню се разграничава в другите елементи на страната.

Вместо с шейни на снега, австралийците по-скоро честват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия наложително идва със сърф.

За разлика от Австралия, Канада е една от редките страни, където наложително ще отпразнувате Коледа в бяло - с доста сняг и... елени. Малки групи, преоблечени хора вървят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги „ маскирани коледари ".

Коледният интервал в Дания стартира, когато своеволен горски дух на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните имат вяра, че той живее по таваните на остарели фермерски къщи, а обичаното му занятие е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер стартира с оризов пудинг, в който е прикрит „ магически бадем ". Традицията изненадващо прилича нашата пита с паричка.

Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един демон. Младите девойки в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември слагат черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, идната година ще срещнат брачна половинка си.

В Англия имат вяра в обичайния вид на Дядо Коледа, облечен с дълга алена или зелена тога. Докато всички спят, той обикаля домовете и оставя дарове в празни чорапи, закачени към огнището.

Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, фасул или жито в памук, пропит с вода. Поливат ги всеки ден, с цел да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се употребяват за декорация на макети на яслата, в която се ражда Исус.

Руската софра за празника се състои от 12 ястия, всяко едно от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, друга фигура навестява съветските домове - Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до през днешния ден се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки, че там е Божият наследник.

Испанската Коледа се назовава Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да следят танцьори на характерен танц, наименуван хота. Хората в Испания почитат кравите, тъй като съгласно преданието, когато Исус се родил кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в фамилията облича бяла рокля с червен колан. На главата си поставя венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се провеждат в църквите по време на празничната работа. По Коледа в Швеция козелът е доста почитано животно, тъй като точно той раздава в панер подаръците. На Бъдни вечер някой от фамилията се маскира като Коледен гном, който сякаш излиза от мазетата и плевните и раздава дарове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР