От 20 ноември 2017 до 24 август 2018 г. на

...
От 20 ноември 2017 до 24 август 2018 г. на
Коментари Харесай

21 лица от Габровско са болни от Ку-треска

От 20 ноември 2017 до 24 август 2018 година на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните.

За този интервал РЗИ Габрово извърши проучвания на 81 лица (животновъди и ветеринарни експерти, заети с развъждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни артикули от заболели животни). Резултатите демонстрират, че 21 лица от тях са болни от Ку-треска. Всички болни са провели антибиотично лекуване. Двама от заболелите са лекувани в болнични условия. Заболяването визира и хора, и животни. Причинява се от бактерия (Coxiella burnetii), много устойчива на външни въздействия и дезинфекционни средства.

Основният източник на болест са домашните животни: крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици. По-висок риск от заразяване с Ку-треска има при избрани специалности: служащи в областта на отглеждането на животни, кожарската и млечната промишленост, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други специалности, при които има непосредствен контакт с животни.

Инфектирането може да стане по няколко метода: посредством поемане на прахуляк, инфектиран с екскрети на болни животни, при кръвопролитие и обработка на скотски първични материали, през кожата и лигавиците от околоплодни води при изродяване на животни, посредством консумация на нечиста храна или непастьоризирано мляко от заболели животни или други млечни артикули, които не са претърпели задоволителна термична обработка.

Разграничават се два метода на протичане - остро и хронично. Най-типичнате изяви на острата Ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията. Грипоподобната болест стартира ненадейно и продължава нормално сред 2-14 дни. Основните признаци са висока температура - до 39-40оС, която продължава дълго време. Болните се оплакват от мощно главоболие, гадене, изнемощялост, болки в мускулите.

Пневмонията породената от Coxiella burnetii може да бъде както лека и самоограничаваща се, по този начин и тежка с развиване на затруднения. Тя протича със суха кашлица, обща уязвимост, бодежи в гърдите, температура. Главоболието е чест признак и нормално е мощно.

Хроничната форма на Ку-треската протича доста тежко и води до – артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите), васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), инфектиране на мозъка. Хроничният ендокардит (възпаление на вътрешния пласт на сърцето) е най-честото затруднение на хроничната Ку-треска.

Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на изострен вирусен хепатит - гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишение на чернодробните ензими.

Инфекцията при бременни води до съществени увреждания. Само в една трета от случаите бременността приключва удобно.

Във връзка с усложнената епизоотична и епидемиологична конюнктура в Габровска област във връзка с Ку-треската, РЗИ Габрово поучава: „ Не закупувайте млечни артикули с неуточнен генезис, от нерегистрирани производители! Това, че млякото, млечните артикули и месото са „ домашно произвеждане “, не значи, че са стопроцентово безвредни! “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР