От научна гледна точка мозъкът на мъркащите писани е по-съвършен

...
От научна гледна точка мозъкът на мъркащите писани е по-съвършен
Коментари Харесай

Котките са по-умни от кучетата

От научна позиция мозъкът на мъркащите писани е по-съвършен от мозъка на кучето, написа израелското издание " Ал-Итихад ". Пухкавите бозайници от семейство котки са опитомени преди 7000 години. Те са отлични ловци и са хищници, само че не съставляват действителна заплаха за хората заради дребния си размер. Средно една котка тежи от 4 до 7 кг, само че може да стигне и 10.

В света през днешния ден има котки от разнообразни породи: бастет, абисинска, шираз, сиамска, турски ван, манкс, хималайска, бирманска и други Някои от тях са известни от времената на фараоните. Египтяните са първите, които стартират да отглеждат и опитомяват котки 4000 година пр.н.е.

Мисията на писаните била да хващат мишки, плъхове и змии, които прониквали в домовете на античните египтяни. В резултат на това котките стават обичаните животни на фараоните и са увековечени в картини и статуи.

Археолозите са разкрили в Египет антично гробище от котки, което съдържа огромен брой котешки мумии. Всеки, който навреди на писаната, е бил осъждан на гибел. И когато обичаното животно умирало, притежателите бръснели веждите си и мумифицирали тялото му. Баст - древноегипетската богиня на плодородието, е настойничка на котките, а съгласно някои легенди е щерка на бога на слънцето Ра.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР