От Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ са пратили позиция

...
От Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ са пратили позиция
Коментари Харесай

Студентските съвети настояват: Да бъдат отпуснати 200 млн. лева за ремонти на общежитията

От Националното посланичество на студентските препоръки /НПСС/ са пратили позиция до Народното събрание и държавното управление . Чрез нея упорстват да бъдат отпуснати още 100 млн. лв. към към този момент обезпечените 100 млн. лв. за поправки в студентските общежития . В мнението до депутатите и министрите студентите пишат, че желаят да бъде продължена програмата за ремонт на студентските общежития, която стартира през 2020 година В доводите си представителите на студентската юноша разясняват, че ремонтите в студентските общежития са с последна потребност . В доста от студентските общежития поправки не са правени от самото им изграждане през 1970 година , а други са затворени, тъй като са рискови за обитаване .

Студентите упорстват парите по програмата за ремонт на студентските общежития да бъдат вдигнати от 100 на 200 млн. лв. . Осигуряването на средства по „ Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентските столове и общежития “ ЕАД “ е опция да се развива социално-отговорна политика на страната към студентската юноша, се споделя в позицията на младежите.

В известието си бъдещите висшисти споделят още, че отпуснатите средства с решение на Министерски съвет № 686/04.10.2023 в размер на 100 млн. лв. за поправки са незадоволителни на фона на нуждата от реновиране и ремонт. Подадените от висшите учебни заведения голям брой планове по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентските столове и общежития “ ЕАД са в размер на близо 300 млн. лв. , демонстрират нуждата от реновиране на постройките, в които живеят студентите. Осигурените средства, обаче в размер на 100 млн. лв. ще бъдат незадоволителни , с цел да бъдат обезпечени всички планове.

Студентите показват загрижеността си към здравето и живота на сътрудниците си и се обръщат към виновните институции с искане за обезпечаване на по-добрата социално-битова среда за сътрудниците си в страната.

От НПСС упорстват да бъде взето виновното решение да бъде повишен бюджета на програмата с спомагателни 100 млн. лв. за интервала 2024-2026 година , с цел да може да се обезпечи финансирането на спомагателни планове от подадените за реновиране и ремонт на студентските общежития.

Бъдещите висшисти желаят изпълнителната и законодателна власт да заложат в осъществяването на бюджетната рамка средствата по „ Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентските столове и общежития “ ЕАД ” да бъдат 200 млн. лв. за интервал от 3 години , като за бюджетната 2024 година парите да бъдат в размер на 100 млн. лв., а оставащите 100 млн. лв. да бъдат разпределени за бюджетните 2025 и 2026 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР