От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от

...
От Националния център за парламентарни изследвания излязоха с резултати от
Коментари Харесай

Политолог: Да сложиш Живков преди Аспарух и след Вазов сигнализира за колосален проблем

От Националния център за парламентарни проучвания излязоха с резултати от изследване на националното съзнание. 86,5% от запитаните считат, че националното съзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална горделивост провокират историята и природата. Най-много хора се срамят от политиците. Най-разпознаваемият метод за израз на национализъм за интервюираните е удостояване на революционери. Най-малко разпознаваемите - пазаруването на български артикули, гласуването и заплащането на налози. Най-много избират за народен блян достигането на стандарта на живот на най-богатите страни в Европейски Съюз. Преходът е разочароващ за 2 пъти повече хора в сравнение с комунизма. А личностите, съдействали в най-голяма степен за развиването на България, съгласно допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е избран за личността с максимален принос от 6% от запитаните, след него се подреждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети дружно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски. По-надолу е Соломон Паси, а финален с 0,6% е Григор Димитров. 

" Приоритетите ни сякаш в последно време се преподредиха и разбирането ни за йерархичната конструкция на обществото и кое къде стои като полезности, като взаимоотношения, като направления, взаимовръзки, сглобяване, доста опростиха комплицирани системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите пояснения, на консуматорското пояснение, на политиката ". 

Това разяснява пред БНР политологът Любомир Стефанов, учител в Нов български университет. 

" Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов алармира за един грамаден проблем -

дълбока функционална историческа неначетеност измежду българите ",

означи той. Според него повода за това е и в образованието.

" Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е това, което отсъства ".

Политиците неумело се заиграват с тематики като тази за националния празник, изрече мнението си Стефанов. Според него не са основали условия за разказ, който да е понятен и да не е различен:

" Тук не става дума за различни дати. Предпочитането на 24 май за народен празник няма да задраска 3 март и назад.

Тази неверна причина ненужно опълчва българите и надали не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на или - или.

Това е безусловно нездравословно и ненужно. Това е погрешен роман и поднасяне на това за какво едното би било по-подходящо от другото за народен празник, а не да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар ".

Относно палатките, които ще " пазят " Паметника на Съветската войска да не бъде осквернен, Стефанов акцентира, че

това му наподобява на начало на акцията за локалните избори.

Той уточни, че паметникът просто ще бъде изместен в музей и който желае, може да отиде и " да му се радва ". 

Политическа партия е разпознаваема политическа марка, до момента в който Демократична България и съставящите й елементи са опитни в провеждането на избори на локално равнище, разяснява още политологът. По думите му Политическа партия в никакъв случай не са се явявали на локални избори и нямат структури и хора. Именно там е рискът - хората, които се асоциират по скоро с Демократична България, да прередят листите, както стана в София на последните парламентарни избори, изясни той и съобщи, че не изключва това да се сличи и в този момент на локалните избори. 

" Ако не съумеят да си решат вътрешните несъгласия и не могат да поддържат кандидатурата на Васил Терзиев до изборите, по скоро да го оставят да се оправя самичък и все някак ще се оправи, другояче по скоро ще му бъдат котва, която ще му попречи ", предложи Любомир Стефанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР