От Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) предлагат субсидия от минимум 300-350

...
От Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) предлагат субсидия от минимум 300-350
Коментари Харесай

От Националната лозаро-винарска камара искат 300-350 лева субсидия на декар

От Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) оферират дотация от най-малко 300-350 лева на декар и показване на документи, че гроздето е продадено на лицензирани производители. Това съобщи ръководителят на НЛВК Йордан Чорбаджийски по време на празничното зарязване на лозите в село Еленово, Нова Загора. Така съгласно камарата ще се ограничи сивият бранш.

" Положението в бранша сега е доста мъчно поради повишаването на енергоносителите. Повишили са се цените на торовете, препаратите и всичко належащо за развъждането на лозята. При винарите са поскъпнали бутилките, тапите и опаковките. Така неизбежно ще се покачат цените на виновността в България " разяснява той, като добави, че все още помощите са в размер на 15 евро на декар. Чорбаджийски изрази вяра, че няма да има производители, които ще се откажат от обработването на масивите.

По думите му страната би трябвало да вземе незабавни ограничения за субсидиране на бранша, тъй като в противоположен случай ще има банкрути и премахване на лозя. Според данни, представени от него, през предходната година са изкоренени 20 хиляди декара лозя.

Очакванията на сектора са сред първо и второ четене на бюджета да бъде открито решение за субсидиране на лозарите. В случай че това не се случи, браншовици са подготвени да излязат на митинг.

Междувременно митничари откриха липса на 319 241 л бели и червени виновност при инспекция на данъчен склад в област Хасково, оповестиха от ведомството.

При инспекция в края на януари митническа мобилна група прави инвентаризация на наличностите в данъчен склад, в който съгласно издадения лиценз се реализира произвеждане на тихи виновност (съдържанието на въглеродния диоксид не надвишава 2 грама на литър), ферментация, предпазване, купажиране, пречистване, отлежаване и стабилизиране на виновност. Установено е, че всички съдове за предпазване са празни, а средствата за премерване са демонтирани. Митническите чиновници откриват неналичия на

над 90 000 литра алено вино и на над 228 000 литра бяло вино, което попада в дневника за складовата наличност.

Данъчно задълженото лице твърди, че средствата за премерване, които според нормативните условия нямат онлайн връзка с митници, са демонтирани заради проблем с електрозахранването, и признава, че не е направило наложителната по закон инвентаризация в края на 2021 година На митническите чиновници не са били показани и документи за осъществяване на акцизната стока.

Във връзка с констатациите досега на лицето са формирани два акта за нарушаване по Закона за акцизите и данъчните хранилища. Продължават инспекциите, с които да се открият всички условия по реализацията на изчезналата стока, която би могла да бъде употребена и като суровина за незаконно произвеждане на дестилати и високоалкохолни питиета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР