От Национална асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) обявиха, че ще сезират

...
От Национална асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) обявиха, че ще сезират
Коментари Харесай

От Българско Черноморие сезират Цацаров за подменени местостообитания

От Национална асоциация " Българско Черноморие " (НАБЧ) оповестиха, че ще сезират основния прокурор за фалшифицирани местообитания по НАТУРА 2000 в Калиакра. Според асоциацията, фалшификацията идвала от Зелени Балкани и WWF , убеждават те в мейл до медиите.

" Ръководството за установяване на местообитанията с европейска значителност в България ", който е формалният документ, служител при полева работа за идентифициране на референтните (базисни) за България естествени местообитания от Директива 92/43 ЕЕС, е подправено в процеса на оповестяване на предпочитаните хабитати и зони от мрежата НАТУРА 2000, пишат от НАБЧ.

 Незаконното строителство при Калиакра продължава
Незаконното строителство при Калиакра продължава

Вече е издигната ограда към терена...

Писмото идва дни откакто кметът и основният проектант на Каварна възмутени посетиха противозаконен градеж с незнаен притежател и изтекло позволение .

" Става въпрос за нашумелите около рецесията в Каварна " Понто-сарматски степи ", чието битие се оказва не просто необяснимо и голословно за държавните институции и локалните общности, само че и изцяло нелегално. Проверка на специалистите на НАБЧ повдига подозрения и въпроси, че появяването на Понто-сарматските степи в българския юридически мир е резултат от документална машинация , поради която против България е извършена наказателна процедура и има влезнало в действие неоправдателно решение на съда в Страсбург ", пишат от асоциация " Българско Черноморие ", чийто ръководител е Димитър Канариев.

През 2005 година с автограф на министър Долорес Арсенова е одобрено управлението, по което се дефинират местообитанията в страната, поради присъединението ни към Европейски Съюз. В това Ръководство под код 6290 попадат Западнопонтийските божурови степи - като малко местообитание, неприоритетно и не от Европейска значителност , т.е. не е застрашено от изгубване. Определянето на този хабитат е въз основа на университетски писания на Бондев, Цонев и други.

Според асоциацията през 2009 година, неразбираемо по чие предписание, Ръководството е променено и на мястото на " Западнопонтийските божурови степи " с код 6290 внезапно се появяват анонимно, без създател и без налична научна аргументация, Понто-сарматските степи с код 62C0 - към този момент предпочитано, " със звездичка " местообитание . То обгръща съвсем 25 000 декара и основава предпоставки за фрапантни ограничавания на човешките действия в региона на Приморска Добруджа, пишат от асоциацията.

Припомняме, активността на Националната асоциация " Българско Черноморие " е: " представителност на локалните общности, които сплотяват ползите на: локални и задгранични притежатели на парцели и туристически обекти, хотелиери и ресторантьори, строители и бизнесмени, аграрни производители, риболовци, винари и други ".

Основните подозрения за престъпления идват от обстоятелството, че на никое място в смененото управление от 2009г. не е разказано кой специалист и въз основата на какви научни данни е присъединил Понто-сaрматските степи с код 62С0.

В преамбюла на смененото управление от 2009г. продължава да участва местообитание Западнопонтийски божурови степи 6920 , което е разказано и включено в управлението от научния служащ Веска Русакова, пишат от НАБЧ.

От основна значимост е и различен факт, че такова местообитание не попада в нито един текст, послужил за основа на управлението.

От асоциацията, която пази ползите на строителите по Черноморието, желаят инспекция от прокуратурата по: " подозрения за замяна, имитация и/или противозаконни и голословни промени в " Ръководството за установяване на местообитанията с европейска значителност ".

Мотивът им е, че поради погрешно избрани зони, съгласно тях, България заплаща по наказателната процедура и неоправдателното решение и наказания от ЕК. Има вълна от правосъдни искове против страната по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, нанесени върху хилядите притежатели на земи и бизнесмени в региона, претърпели пропуснати изгоди и вреди за стотици милиони.

Общи вреди за страната към този момент се мерят с милиони евро, без да са регистрирани загубите на притежателите на наранени от измамата земи и планове, пишат от НАБЧ.

За да се разбере истината е належащо да се вземат пояснения от: министрите , които са били отпред през този интервал на околната среда и водите, началниците на дирекции и специалистите от Министерство на околната среда и водите, научните служащи, които са вписани като изработили местообитанията в двете управления от 2005г. и 2009г., а също по този начин от ръководещите тогава Зелени Балкани и WWF- Дунавско-карпатска стратегия, както и редакторите и коректорите на издадените управления, поучават прокуратурата от НАБЧ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР