От народното събрание отказаха да съобщят какви заплати е взимала

...
Коментари Харесай

Само във Фрог: Народното събрание отказа да каже какви са заплатите и даренията на Цвета Караянчева

От националното заседание отхвърлиха да оповестят какви заплати е взимала Цвета Караянчева, както като народен представител, по този начин и като ръководител на Народното събрание. Фрог Нюз изпрати питане по Закона за достъп до социална информация, с цел да разбере размера на възнагражденията и даренията, които Караянчева е направила, откакто сама огласи, че заплатите на депутатите се подвигат, даже и в рецесия, с цел да могат да подаряват повече.
Ръководената от Караянчева институция ни отговори, че нямат визия какви дарения е правила тя от както е в Народното събрание. Предполагаме, че въпросът ни е достигнал до нея и такава отчетност никак не й се е понравила, макар че в последно време ни заливат с пиарски пресъобщения кой народен представител от ГЕРБ къде какво дарил в битката с ковид. Въпросите ни за заплатите й като народен представител и ръководител на Народно събрание остават също без отговор. Главният секретар на Народното събрание Стефана Караславова, която е подписала писмото до медията ни, е изписала подробна, напоителна и безусловно ненужна информация за нормативната база въз основа на която се пресмятат заплатите на националните избраници и общително ни праща да си изчислим каквото сме попитали за Караянчева. Посочен е линк, към калкулатор в уеб страницата на Национален статистически институт и броеве на Държавен вестник, с цел да сме наясно по кое време линка няма да е от изгода. Въпреки че в писмото написа, че ни се дават „ цялостен достъп “ до публичната информация, такава генерално липсва. Въпросите ни не са по отношение на по какъв начин се образуват заплатите на депутатите и на ръководителят на Народно събрание, а съответни и напълно ясни, както се вижда от писмото, което публикуваме в края.

Ще напомним, че ГЕРБ неведнъж осведомят, за това че институциите в България работят транспарантно и че такава е политиката на ръководещите. В отговор на поставените от нас въпроси, от Народното събрание опровергаха безапелационна тази теза обяснението си за заплатите на Караянчева. Едва ли някой се съмнява, че в Народно събрание имат тази информация. Фактът, че вместо да я дават ни препращат към онлайн калкулатор в уебсайт на друга институця, демонстрира единствено едно – тотална безнаказаност и отвращение да се дава отговор.

Припомняме, че пред БТВ ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева отбрани обстановката с отхвърли да се замразят депутатските заплати откакто бяха увеличени с думите: “Вдигаме ги, тъй като една трета от заплатата си дарявяме! И в този момент би трябвало и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на рецесия. Нека всеки даде от себе си. Според мен не би трябвало да се замразяват заплатите, а да се действа както действаме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се подаряват по районите, където са определени народните представители. Редно е народните представители да подаряват средства за разнообразни дела. Мисля, че това е по-работещият вид. Очаква се понижаване на заплатите в идващите месеци и замразяването им сега значи, че те ще останат на по-високо равнище. Не може популизъм по време на рецесия. Нека всеки да даде част от своите средства ". Тя добави, че по този начин нужното повдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май, без да дава повече детайлности за другата дата.



Това изказване бе мотивът Фрог Нюз да изпрати запитването си. На идващия ден Караянчева разгласява опрощение във фейсбук, което, в случай че в този момент отново прочетете, надали ще ви се стори откровено. В последна сметка, след разразилия се скандал, бе взето решение депутатите и министрите да не получават заплатите си до края на изключителното състояние, а средставата да бъдат пренасочени за битка с ковид. Когато това завърши ви уверяваме, че ще има цялостна отчетност от какъв брой пари са се лишили всички депутати, министри и така нататък Включително и госпожа Караянчева, която все още не се посвини да отговори ето по този начин:

.
.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР